Savisaar korraldab streikivate õpetajate toetuseks meeleavalduse

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobris kogunesid õpetajad riigikogu ette, et endale suuremat palka nõutada.
Oktoobris kogunesid õpetajad riigikogu ette, et endale suuremat palka nõutada. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Tallinna linnapea Edgar Savisaar kinnitas, et Tallinn toetab õpetajate ja lasteaednike väljaastumisi oma õiguste kaitseks ja korraldab 8. märtsil solidaarse meeleavalduse.

«Nõuame koos streikijatega valitsuse poolt õpetajate ja lasteaednike palkade tõstmist,» ütles Savisaar. «Riik peab õpetajatele raha leidma ning seda mitte omavalitsuste arvelt, kelle taskud on niigi juba tühjaks tehtud.»

«Me teame, et haridustöötajate palganõudmistel on ka tugev poliitiline tahk ning nende selja taga on suur osa kogu Eesti rahvast,» lausus linnapea. «Streikijate nõudmistega ühinevad ka need Tallinna tööandjad, kes pole rahul töötukassa ja haigekassa jõhkra riigistamise ning sotsiaalpartnerluse lühisesse ajamisega.»

Ta lisas, et streikijatega koos protesteerivad valitsuse vastu teravalt ka kõik ametiühinguliidud, kes ei saa leppida valitsusparteide häbitu taganemisega lubadusest maksta töötukassast hüvitust neile, kelle töölt lahkumise põhjuseks on vormistatud «poolte kokkuleppel».

«Kriisi haripunktil olid need ametiühingud ju nõus töölepinguseaduses tööturu paindlikkuse suurendamisega ainult tingimusel, et kasvab ka tööturu turvalisus,» rääkis Savisaar. «Eesti pole veel kriisieelset palgataset saavutanud ning uus langus on algamas, kuid valitsusparteid on juba asunud ühepoolselt lõikama töötajate võimalusi elementaarseks toimetulekuks.»

«Tudengid protesteerivad nn kõrgharidusreformi vastu, mille tulemusena aheneb madala sissetulekuga peredest pärit noorte tee kõrghariduseni veelgi. Valitsus sõitis nende protestist teerulliga üle,» seletas ta.

Savisaar tõi välja, et tänavatel on näha olnud ka seda osa keskklassist, kes pole seni aktiivselt poliitikas osalenud või on pigem kaldunud toetama praeguseid valitsusparteisid.

«Riigikogu kõnetoolist peaminister Ansipi suust kõlanud solvang internetitsensuuri vastaste aadressil ja tema abitu katse oma väljaütlemisi hiljem õigustada, oli nende jaoks viimaseks piisaks,» leidis linnapea. «Protestivad ka omavalitsused, kes on silmitsi valitsuse poolt peale surutava koolide massilise sulgemise ja päästekomandode koondamisega. Valitsusega, kes laiutab vaid käsi kui maalt kaovad pangaautomaadid, leivapoed ja postkontorid.»

Edgar Savisaar juhtis tähelepanu sellele, et lühike streik polevat rahva viimane protestivõimalus, vaid alles algus.

Linnapea on seisukohal, et ülevaatamist vajavad ka Tallinna ühistranspordi töötajate ja kultuuritöötajate järgmise aasta palgad ning kinnitas, et on andnud vastavatele ametkondadele ülesande alustada selle üle ametiühingutega läbirääkimisi.

Savisaar lubas, et 8. märtsil korraldab Tallinna Linnavalitsus Kalevi Spordihallis solidaarsusmeeleavalduse streikijate toetuseks, millest kutsutakse linnarahvast osa võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles