NATOt ärritab Venemaa kava Abhaasiasse baasid rajada

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer. Foto: AFP / Scanpix

NATO riigi väljendasid täna muret seoses teadetega, et Venemaa kavatseb rajada baasid Gruusia separatistlikele aladele, ütles alliansi pressiesindaja.

NATO 26 liikmesriigi esindajad arustasid täna baaside probleemi ja peasekretär Jaap de Hoop Scheffer tõstatab selle ka veebruaris, kui ta kohtub Vene välisministri Sergei Ivanoviga, ütles pressiesindaja James Appathurai.

«NATO liitlased on selgelt väljendanud oma seisukohta Gruusia territoriaalse terviklikkuse küsimuses ja selle alla käivad kõik Gruusia alad tunnustatud piirides,» ütles ta.

«Nad on näinud meediateateid, mille kohaselt võib Venemaa Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse baasid rajada, ning need teevad neid murelikuks.»

Venemaa saatis mullu augustis Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse oma väed ning tõrjus tagasi Gruusia armee, mis üritas separatistlikku Lõuna-Osseetiat tagasi vallutada.

Venemaa vihastas seejärel Euroopat ja USAd, tunnustades Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat ametlikult iseseisvate riikidena ning paigutades sinna oma alalised väed.

Vene meedia teatas esmaspäeval, et Moskva hakkab Musta mere äärsesse Abhaasiasse mereväebaasi ehitama, mis ohustab Thbilisi sõnul riigi suveräänsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles