Puuetega laste vanemad nõuavad alandava seaduse tühistamist

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna päevakeskuste puudega laste vanemad on koostanud pöördumise riigijuhtide poole, milles nõutakse omastehooldajaid alandava perekonnaseaduse tühistamist. Postimees avaldab pöördumise muutmata kujul.

2010. aasta juulist jõustunud perekonnaseaduse uue redaktsiooni kohaselt karmistas Eesti riik järelvalvet eestkostjate üle. Nüüd peavad eestkostjad, nende hulgas ka oma suureks saanud, raske vaimu- või liitpuudega last kodus kasvatavad emad-isad, rutiinselt kohtule tõestama, et ei omasta ega kuritarvita oma lapse vara ega raha.

Teovõimetu lapse 244-eurosest invaliidsuspensionist tehtud iga ost tuleb keerulises aruandes kohtule tõestada tšekkidega. Seadus lähtub põhimõttest, et need emad-isad, kes on oma raskelt haigeid lapsi perekonnas kasvatanud sünnist saati, tehes seda sageli kasinates oludes ja riigi poolset vähest tuge trotsides ja ise kõigest loobudes, muutuvad lapse 18. sünnipäevast äkitselt potentsiaalseteks kurjategijateks, kel tuleb kohtulikult tõestada, et nad ei väärkohtle puudega inimest, omaenda last.

Sest tuleb välja, et kusagil seadustes on kirjas, et puudega inimesed on Eesti riigi erilise hoole all. Ja nüüd riik siis sellise järelvalve kaudu realiseeribki seda hoolt. On aeg nõuda, et tuhandete ennastsalgavate ja tublide Eestimaa inimeste, st omastehooldajate suhtes ülekohtune, alandav ja hoolimatu seadusandlus parandatakse. Tallinna Käo Päevakeskuse ja Tugikeskuse Juks puuetega noorte vanemad koguvad praegu allkirju, et saata vastav pöördumine meie riigijuhtidele. Kui oled nende lapsevanemate saatusekaaslane või kui tunned, et teema on Sulle lähedane, siis palun anna pöördumise toetuseks ka oma hääl!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles