Eesti kutsus oma saadiku Valgevenest ära

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministeeriumi hoone.
Välisministeeriumi hoone. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Eesti ühineb teiste Euroopa Liidu riikidega ning kutsub oma suursaadiku Valgevenest kodumaale konsultatsioonidele.

«Valgevene teatas eile, et kutsub konsultatsioonidele oma saadikud ELi juures ja Poolas ning Euroopa Liidu ja Poola suursaadikuil Minskis palutakse sama teha, st lahkuda Valgevenest,» selgitas välisminister Urmas Paet.

«Euroopa Liit, sealhulgas Eesti on avaldanud hämmastust sellise käitumise üle, mis ei ole abiks Valgevenes ega Euroopa Liidu-Valgevene suhetes olevate probleemide lahendamisel, seal hulgas inimõiguste olukorra parandamisele. EL on korduvalt väljendanud valmisolekut suhete arendamiseks Valgevenega,» lisas minister.

Vastusena Valgevene sammudele on Euroopa Liidu välispoliitika kõrge esindaja ja Poola välisminister kutsunud oma saadikud konsultatsioonidele. Solidaarsusest otsustasid eile sama teha kõik teised ELi riigid, kes on Minskis diplomaatiliselt esindatud ning kutsuda konsultatsioonidele oma saadikud Minskis. Eesti ühines selle otsusega.

Ministri kinnitusel on suursaadikute konsultatsioonidele kutsumine poliitiline, mitte juriidiline samm. «See tähendab suursaadiku ajutist lahkumist riigist, kuid suursaadiku staatus, sealhulgas õigus naasta akrediteeritud pealinna, sellest ei muutu.»

Paedi sõnul ei pea Eesti õigeks diplomaatide vastaseid samme ega diplomaatiliste suhete piiramist. «Nii Euroopa Liit kui Eesti on valmis Valgevenega diplomaatilist suhtlemist jätkama, kui Valgevene pool on selleks valmis,» kinnitas ta.

Eesti suursaadik Valgevenes on Jaak Lensment.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles