Iraani sõnul on tuumarelvade tootmine suur patt

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani välisminister Ali Akbar Salehi pärast konverentsi ajakirjanike küsimustele vastamas.
Iraani välisminister Ali Akbar Salehi pärast konverentsi ajakirjanike küsimustele vastamas. Foto: SCANPIX

Oma tuumaprogrammi tõttu aina suurema rahvusvahelise surve alla sattunud Iraan kutsus eile ÜRO tuumajärelevalve organisatsiooni läbirääkimisi jätkama ja mõistis aatomrelvade tootmise hukka kui suure patu.

Iraani sõnul on tema tuumaprogramm rahumeelne, kuid Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuriga (IAEA) on läbirääkimised soikunud, lisaks on lääneriigid aina murelikumad Teherani tuumategevuse võimalikes militaarsetes mõõtmetes.

Iraani välisminister Ali Akbar Salehi sõnas ÜRO korraldatud relvitustamist puudutaval konverentsil Genfis, et ootab läbirääkimiste jätku ja loodab, et need liiguvad edasi õiges suunas.

«Tahaksin uuesti rõhutada, et me ei näe tuumarelvades mingit au, uhkust ega võimu. Hoopis vastupidi, nii nagu on määranud meie ülima liidri väljastatud religioosne dekreet, on tuumarelvade tootmine, omamine, kasutamine või kasutamisega ähvardamine ebaseaduslik, kasutu, kahjustav, ohtlik ja suure patuna keelatud,» sõnas ta.

Siiski jäid paljud lääneriigid avalduse suhtes skeptiliseks ja IAEA sõnul pole edasisi läbirääkimisi plaanitud. Paljude lääne diplomaatide sõnul iseloomustab Iraani soovimatus vastata süüdistustele sõjalistes tuumauuringutes.

Eelmisel nädalal avaldatud IAEA raporti sõnul on Iraan märkimisväärselt kasvatanud uraani rikastamist. Teade kergitas naftahindu, kuna kardetakse, et pinged Teherani ja Lääne vahel võivad viia sõjalise konfliktini. Ka on Iisrael ähvardanud Iraani vajadusel rünnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles