Mopeedijuhi loa saamine läheb mitu korda kallimaks

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mopeed.
Mopeed. Foto: Toomas Huik/Postimees

Riik plaanib tõsta mopeedijuhtidele välja antava loa riigilõivu kaheksakordseks, kuna seniste paberlubade asemel hakatakse väljastama euronõuetele vastavaid lube.

Hetkel peab inimene mopeedijuhiloa väljastamise eest tasuma 3,19 euro suuruse riigilõivu, kuid pärast seaduse muutmist hakkab selle loa riigilõiv olema 25,56 eurot.

Riigilõivuseaduse muutmise eelnõu koostajate selgituse kohaselt väljastatakse alates 2011. aasta 1. juulist ühine krediitkaardi formaadis plastjuhiluba kõikide mootorsõidukite kategooriate lõikes ning mopeedi juhtimisõigust tõendab uus rahvusvaheliselt tunnustatav kategooria – AM.

Väljastatav juhiluba vastab euronõuetele ning sellel on turvaelemendid, mida nõuavad rahvusvahelised standardid ja reeglid. Juhiloa kasutamiskõlblikkus peab olema 10 aastat. Eelmine mopeedi juhiluba vormistati liiklusregistri büroos kohapeal paberkandjale ja sellele kleebiti paberfoto.  See oli mõeldud 14-15-aastastele isikutele, kehtis ainult Eestis ning seetõttu ei olnud sellele kehtestatud ka rangemaid nõudeid.

Sellest tulenevalt rakendubki pärast seadusemuudatust mopeediloa saajatele sama suur riigilõiv kui tavajuhiloa saajatele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles