Kohtunik: veebilaimaja karistamist saab nõuda vaid solvatu ise

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebis tegutseva laimaja karistamist saab Eestis nõuda, vaid see, keda laimatai.
Veebis tegutseva laimaja karistamist saab Eestis nõuda, vaid see, keda laimatai. Foto: Corbis / Scanpix

Kohtunik Ele Liivi sõnul ei luba Eesti õigus, et keegi teine kui solvatu võiks nõuda blogis mõnda inimest solvanud kirjutaja karistamist.

Kui keegi oma blogis laimab erinevaid avaliku elu tegelasi, näiteks poliitikuid, siis kas keegi teine, näiteks poliitiku erakonnakaaslased, inimõiguste instituut, keda häirib avalikus ruumis toimuv laimamine, võib kohtusse pöörduda solvaja karistamist nõudes, küsiti tänasel seminaril Harju maakohtu kohtunikult Ele Liivilt.

«Meie õiguse kohaselt saab oma õigusi kaitsta vaid isik ise, väljaarvatud juhul kui seaduse kohaselt on selline õigus antud teisele inimesele, näiteks teatud juhtudel tarbijakaitseametile, kes esindab tarbijat,» vastas kohtunik.

«Ma ei näe võimalust, et kolleeg või ajakirjandusväljaanne saaks astuda kohtuniku või ajakirjaniku kaitseks välja,» lisas ta.

Kohtuniku sõnul on Eesti õiguspraktikas levinud arusaam, et avaliku elu tegelase nahk peab olema paksem ja ta ei saa lubada endale sellist kaitset auhaavamise ja solvamise eest nagu tavakodanik.

Liiv tunnistas, et ka tema kohta on veebipäevikutes solvavalt kirjutatud ja ta võtab seda naljana. «Minu kohtu esimees ütles, et sina saadki kõrget palka selle eest, et lased end sõimata. Et see on üks sinu palga osa,» lisas ta.

Andmekaitse inspektsiooni juhi Vilja Peebu sõnul lähtuvad nad ametnikena sellest, et inimeste arusaamad eraelu piiridest on erinevad.

«Kui keegi tunneb end ahistatuna ja soovib et tema kohta laimu avaldamine lõpetakse, siis me üldiselt tegutsema ainult siis, kui isik seda ise seda taotleb,» selgitas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles