Valijad Kaug-Idas toetavad alternatiivi puudumisel Putinit

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal Kaug-Idas ei näe paljud valijad presidendiks pürgivale Vladimir Putinile alternatiivset kandidaati ja seda vaatamata sotsiaalsetele- ja majanduslikele raskustele ühiskonnas.

Rida valijaid on aga kriitilised kohalike ametivõimude suhtes ja lubavad hääletada hoopis kommunistide poolt, vahendab Reutersi video.

Neenetsi autonoomse ringkonna pealinnas Narjan-Maris elav Vladislav Noskin rääkis, et tema isiklikult hääletab Putini poolt, sest talle mingit alternatiivi pole. «Arvan, et teised inimesed saaksid presidendi tööga hakkama Vladimir Vladimirovitšist (Putin, PM) halvemini,» rääkis ta.

Mõned on skeptilised kõigi osas, kuid eelistavad lõpuks siiski Putinit, kuna tal on poliitikas kogemusi.

Üks kohalik naine rääkis, et tema on oma eluga rahul ja et inimesed elavad nende kandis üldiselt hästi. Kuna pensionäride ja vanade inimeste eest kantakse hoolt, siis ta ei taha kohalikke amtivõime kritiseerida ega midagi paha öelda.

Pensionär Valentina Pozdejeva tunnistas, et parema meelega ei hääletaks ta üldse kellegi poolt. Kandidaatidest enim soosib ta Putinit, kuna talle meeldib presidendikandidaadi praegune programm.

Pensionär Uljana Istomina arvab, et tuleks leida kandidaat, kes mitte üksnes ei räägi vajadusest parandada elamistingimusi, vaid pakub välja ka tee, kuidas seda teoks teha. «Seda saab teha üksnes koos tööstuse stabiilse arendamisega ja mitte üksnes tänu rohkele naftale,» lisas ta.

Neenetsi asekuberner Jan Berlin, kelle selja taha seinal ripub president Dmitri Medvedevi portree, rääkis piirkonna suurest eelarvest ja infrastruktuuriga seotud keerulistest probleemidest.

Vene Föderatsiooni Kommunistliku Partei kohaliku rakukese juht Aleksandr Sablin rääkis sellest, kuidas naftafirmad korraldavad töötajatele hääletusprotseduuri otse naftaväljadel ja sel juhul antakse 80 protsenti häältest Ühtse Venemaa kandidaadile. Ka valimisaktiivsus on 80 protsenti või enamgi ning seda kõike on raske kontrollida, kuna selliste liikuvate valimisjaoskondade juurde on valimiskomisjoni liikmetel keeruline ligi pääseda, selgitas Sablin.

Põdrakasvataja Ilja Ledkovi sõnul on alati olemas lootus, et elu läheb paremaks. Ilmselt nad jäävadki elama telkides ja midagi nende jaoks ei muutu. Siin pole võimalik elada teisaldavates konteinerelamutes või puidust majades, seega kanname oma vara kaasas nii suvel kui talvel, lisas ta.

Venemaalased valivad presidenti ülehomme ehk 4. märtsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles