Tarot ähvardab kuni 1000-rublane trahv

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Taro
Igor Taro Foto: Raigo Pajula/Postimees

Kuigi eile Venemaa politsei poolt kinni peetud ERRi ajakirjanik Igor Taro pääses täna kohtu ette minekust, võivad Vene ametivõimud teda karistada kuni 1000-rublase trahviga.

«Moskva ülemused arvasid, et nii pisikest asja ei pea kohtus lahendama ja nad menetlevad mulle koostatud protokolli oma asutuse sees,» rääkis ERRi ajakirjanik Igor Taro. Kui otsus langetatakse, siis antakse sellest ka talle teada. Taro sõnul on Vene ametivõimudele edastatud kõik paberid selle kohta, et esitatud süüdistused ei pea paika.

Ajakirjaniku sõnul süüdistatakse teda Venemaa massiteabevahendite seaduse rikkumises. «Neil on selline seadus olemas, mis reguleerib asja, mida Eestis ei reguleeri mitte miski,» selgitas Taro. Karistus talle süüks pandud rikkumise eest võib ajakirjaniku sõnul olla hoiatus või trahv 500st (ligi 13 eurot) kuni 1000 rublani (ligi 26 eurot).

Kas eilne vahejuhtum võiks ta jätta ilma Venemaa viisata, Taro öelda ei osanud, kuid arvas, et pigem mitte. «Mul oli mingi hetk Vene välisministeeriumi inimene seal politseis toru otsas ja ma küsisin, et ma ei ole ju viisarežiimi rikkunud, ma olin ajakirjaniku viisaga ajakirjanikuna ajakirjandustööd tegemas, et mis mõttes ma olen midagi rikkunud? Selle kohta öeldi,et ei ole.» Taro möönis, et samas võib viisa tühistada ka ilma igasuguse põhjenduseta. «Et kui nägu ei meeldi, siis ei anna ja kõik,» tõdes ta.

Ajakirjaniku sõnul helistasid talle täna paljud Pihkva inimesed, kes tahtsid teada, kas eilne vahejuhtum mõjutab tema edaspidiseid lugusid Venemaast. «Kahtlemata seda (pühapäevaks plaanitud – toim) lugu see mõjutab, sest ma ei saa teha nägu, nagu midagi ei oleks juhtunud,» sõnas Taro.

Välisministeeriumi teatel teeb Venemaa siseministeerium Taro suhtes otsuse hiljemalt 6. märtsiks.

Taro peeti Pihkvas kinni eile, kui ta oli läinud kajastama Venemaa presidendivalimiste-eelseid meeleolusid. Vene poole väitel puudus tal vajalik akrediteering Venemaa territooriumil ajakirjanikuna tegutsemiseks. Tarol õnnestus helistada Eesti vanemkonsulile Pihkvas, kes ta Eesti konsulaati toimetas. Taro sõnul on ta väga tänulik Eesti võimudele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles