Üle Eesti tormav streigilaine tipneb naistepäeval

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlased streigivad üldiselt harva ja väga vaoshoitult.
Eestlased streigivad üldiselt harva ja väga vaoshoitult. Foto: Sille Annuk

Õpetajate streiki toetab üle paarikümne organisatsiooni, ametiühingute nõudmiste toetuseks streigivad samal ajal transporditöötajad, mistõttu võib järgmisel nädalal peale koolide ja lasteaedade töö katkemise tekkida probleeme ka arstiabi saamisel, bussi- või rongiliikluses.

«Oi, neid on nii hirmpalju, et ei jõua kokku lugedagi,» hüüatas õpetajate streiki eest vedava haridustöötajate liidu juht Sven Rondik vastuseks küsimusele, millised organisatsioonid õpetajate streiki toetavad.

«Aga kui üldisemalt öelda, siis suur hulk transporditöötajaid - nii raudteel, autotranspordis kui merelaevanduses, laiemalt võttes ka meditsiinitöötajad ehk arstid-õed jne,» loetles ta. Näiteks arstid mitmes suurhaiglas teevad õpetajate toetuseks tunniajase tööseisaku, toetusstreikidest on teatanud teatritöötajad, tele- ja raadiotöötajad, lasteaednikud, kiirabitöötajad ja teised.

«Üle paarikümne on toetust avaldanud kindlasti, aga veel tänagi [eile – toim] on neid terve hulk juurde tulnud,» põhjendas Rondik, miks tal hakkab ülevaade hajuma.

Rondik rõhutas aga, et streik ei ole korraldatud selleks, et Eesti elu sassi lüüa, vaid et õpetajate õigusi tugevalt teadvustada. «On näha, et Eesti üldsus seda toetab. Kui mujal riikides on põhimõte, et majandusprobleemide puhul kõigepealt toetame haridust ja teadust, siis meil vastupidi – kõigepealt püüame saada viie rikkama riigi hulka, alles siis hakkame haridusse panustama. Meie valitsusel on äraspidine arvamus!»

Seekord üle-eestilist kogunemist ei tehta. Streigi avapäeval, kolmapäeval kell 12 toimuvad miitingud regionaalselt – Tallinna Vabaduse väljakule kogunevad Tallinna ja Harjumaa õpetajad, oma meeleavaldus toimub Tartus, Viljandis, Valgas, Narvas, Sillamäel ja mujal.

Seisak ühistranspordis

Raudteelased ning transporditöötajad lubavad neljapäevaks 24-tunnist streiki, millega tahetakse olla solidaarne nii õpetajatega kui toetada ka ametiühinguid nende nõudmistes. Ametiühingute keskliit nõuab valitsuselt kolmepoolset kokkulepet töötukassaga seotud erimeelsuste lahendamiseks, ametiühingute ettepanekute arvestamist kollektiivlepingu seaduse muutmisel ning kolmandaks kindlaksjäämist kokkulepitud lubaduse juurde, mis puudutab töölt omal soovil lahkunud töötajatele töötukassast kompensatsiooni maksmist.

Mil määral transport Eestis järgmisel nädalal seiskub, on samas ebaselge. Kui raudteelaste ametiühing lubas eile varahommikul, et 8. märtsil ei liigu ükski vagun, siis päeva jooksul kinnitasid nii Eesti Raudtee kui rongioperaatorid, et töö suudetakse ametiühingutesse mittekuuluvate töötajate abil siiski nii korraldada, et rongid seisma ei jää. Muudatusi graafikus siiski võib tekkida.

Ka transpordi ametiühingu streigiteate järgi peaks streik järgmisel neljapäeval Tallinnas bussi-, trammi- ja trolliliikluse peatama. Ametiühingu plaani järgi peaks seisak algama kell 4 hommikul ja lõppema öösel kell 2.

Samas väärib meenutamist, et samasugust transpordikaost lubasid ametiühingud ka 2009. aasta streigi ajal, ent tegelikult suuremaid probleeme ei olnud. Arvestades, et näiteks Tallinna Autobussikoondises (TAK) kuulub ametiühingutesse vaid kolmandik kõigist bussijuhtidest, võib arvata, et päris seisma ühistransport siiski ei jää.

Ka Paides ja Pärnumaal lubatakse neljatunnist toetusstreiki, mis küll häirib bussiliiklust, kuid ei katkesta seda täielikult.

Täna hommikul teatas ka meremeeste ametiühing toetusstreigist haridustöötajate palgatõusu ja ametiühingute keskliidu nõuete toetuseks. Tallinna sadamas seisvate AS Tallink Grupi opereeritavate reisiparvlaevade laevapereliikmed streigivad kolmapäeval poolteist tundi, kell 11-12.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles