President: usaldan Eesti arstide otsust

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves kinnitab, et oleks ka ise eelistanud operatsiooni Eestis.
President Toomas Hendrik Ilves kinnitab, et oleks ka ise eelistanud operatsiooni Eestis. Foto: Liis Treimann

President Toomas Hendrik Ilves kinnitas eile Postimehele, et lasi oma õlaliigest lõigata Soomes dr Harri Heliöl, kuna selline oli Eesti arstide ettepanek. Sama kinnitas ka Ilvese raviarst dr Mihkel Mardna.

President Ilves käis 27. veebruaril Helsingis õlaliigese operatsioonil, mis õnnestus, ning riigipea saab taas täita igapäevaseid ametiülesandeid. Lõikuse järel on Eesti avalikkuses esitatud hulk küsimusi: miks läks Ilves operatsioonile Soome ja kas talle võimaldati midagi sellist, mida haigekassas kindlustatud tavakodanik poleks presidendi asemel saanud?

Ilvese enda sõnul lootis ta, et saab ravi Eestis, kuid arstid arvasid teisiti.

«Pöördusin õlavigastusega meie arstide poole, olles kindel, et abi leiab Eestist,» ütles Ilves. «Arstid pidasid õigeks, et operatsioon tehtaks Diacori kliinikus Helsingis, ja haigekassa nõustus nendega.» President lisas: «Mina olen ikka usaldanud Eesti arstide arvamusi ja otsuseid, need on seni alati õigeks osutunud.»

Ilvese raviarst dr Mihkel Mardna kliinikust Ortopeedia Arstid kinnitas, et Ilves pole õlaliigese ravis saanud midagi niisugust, mida tavakodanikule ei oleks haigekassa raha eest võimaldatud.

«Analoogse vigastusega oleksime tõenäoliselt samamoodi kokku kutsunud konsiiliumi ja arutanud juhtumit. Oleme oma kliinikust mullu saatnud kolm patsienti Soome lõikama. Need olid tavalised inimesed, mitte tuntud nimed,» ütles Mardna.

Viie arsti soovitus

Ilves pöördus möödunud aasta lõpus Eesti arstide poole, kes avastasid tal uuringu käigus vasaku õlaliigese kompleksse vigastuse. Tema ravi üle otsustamiseks kogunes mullu 10. novembril viiest arstist koosnev konsiilium, kuhu kuulusid Ilvese raviarst dr Mihkel Mardna, Eesti artroskoopia ja sporditraumatoloogia seltsi juhatuse esimees dr Madis Karu, dr Tauno Kalvet, dr Armin Heiman ja professor Rein Raie.

Konsiilium leidis, et Ilvesele tuleks teha artroskoopiline operatsioon. Artroskoopia näol on tegu kirurgilise meetodiga, kus operatsiooni käigus liigest ei avata. Tänu sellele on patsiendi taastumisaeg tunduvalt lühem.

Konsiilium märkis oma ettepanekus, et Eestis on keerulisemate juhtumite artroskoopia alles arenemisjärgus. «Vajalikku ravi teostatakse Soomes,» seisab dokumendis. Konkreetselt viitasid arstid Diacori kliinikule ning hindasid ravi võimalikuks maksumuseks 3000–4000 eurot.

«Eesti arstidel ei ole nii keerulise ja kompleksse vigastuse artroskoopilises kirurgias veel sellist kogemust, et me oleksime saanud garanteerida väga kõrget õnnestumise protsenti,» märkis Mardna.

Ilves nõustus arstidega ja esitas haigekassale ka nõutava isikliku taotluse välisravi saamiseks. Haigekassa juhatus nõustus 22. novembril arstide konsiiliumi ettepaneku ja Ilvese taotlusega, st tasuda ravi eest Diacori kliinikus Helsingis vastavalt selle esitatavatele raviarvetele.

Arve üle 5000 euro

Ilvese ravi lõplik maksumus on presidendi kantselei andmetel 5123 eurot ja 95 senti. Ravi läks esialgu kavandatust kallimaks, kuna lõikuse käigus avastati ka vasaku õlaliigese kõõluse rebend, mis fikseeriti.

Haigekassa tasus 2010. aastal 144 inimese plaanilise välisravi kulud. 14 inimese taotlus lükati tagasi. Eelmisel aastal tasus haigekassa 166 inimese välisravi kulud ja tagasi lükati 19 inimese taotlus.

Haigekassa kinnitusel oli tagasilükatud taotluste puhul põhjuseks, et samasugust ravi tehakse ka Eestis või ei ole taotletav ravi meditsiiniliselt näidustatud. Näiteks on keeldutud vähiravist välismaal alternatiivmeditsiini kliinikutes, mille ravi mõju pole teaduslikult tõestatud.

Kuigi Mihkel Mardna sõnul on arstide konsiiliumi otsus soovituslik ja otsuse teeb haigekassa, pole viimase andmeil praktikas ainsatki juhtu, kus haigekassa teinuks konsiiliumi ettepanekule vastupidise otsuse.


Arstid soovitasid Soome kliinikut

Väljavõte arstide konsiiliumi ettepanekust haigekassale Toomas Hendrik Ilvese ravi osas:
«Taotletakse artroskoopilist operatsiooni vasaku õlaliigese kompleksse vigastuse raviks. Taotletav tervishoiuteenus on antud isikule näidustatud, kuna tegemist on vasaku õlaliigese kompleksse vigastusega, mis hõlmab paralleelselt erinevaid olulisi struktuure… /---/

Komplekssete õlaliigese vigastuste artroskoopiline ravi on maailma tasemel kujunemas valikravimeetodiks, siiski on keerulisemate õlavigastuste artroskoopiline ravi Eestis veel arenemisjärgus. Antud juhul on operatiivse ravi näidustus absoluutne.  /---/

Vajalikku ravi teostatakse Soomes. Diacori Kliinik on andnud nõusoleku haigekassas kindlustatud isiku ravi läbiviimiseks ning selle hinnanguline maksumus on 3000–4000 eurot.»

Allikas: presidendi kantselei

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles