Esimene Eesti sõdur pälvis Ukrainas vapruse eest ordeni (4)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
German Barinov sõdib praegu rahvusvahelises leegionis idarindel, kus Vene armee rünnakud ei lakka päevakski.
German Barinov sõdib praegu rahvusvahelises leegionis idarindel, kus Vene armee rünnakud ei lakka päevakski. Foto: Erakogu

25-aastasest German Barinovist sai esimene Ukrainas sõdiv Eesti vabatahtlik, kellele Ukraina president andis sõjas üles näidatud vapruse eest ordeni. Ordeni pidi German saama üleeile, Ukraina iseseisvuspäeval, aga selle asemel tuli tal olla rindel.

Ukraina rahvusvahelises leegionis (lühidalt võõrleegion) sõdiv Pärnust pärit Barinov pälvis ordeni «Mehisuse eest» 3. järgu. See on Ukraina riiklik autasu, mida antakse sõjaväelastele, politseinikele ja teistele jõustruktuuride töötajatele vapruse ja inimeste päästmise eest. Võib öelda, et see on Eesti riikliku aumärgi Kotkaristi analoog Ukrainas.

«Mulle on see suur au ja põhjus tunda uhkust,» ütles varem Pärnus turvamehe ja abipolitseinikuna töötanud Barinov.

Märtsis Ukraina võõrleegioniga ühinenud Barinov on rindel sõdinud viimased neli kuud. Selle aja jooksul on ta kaks korda kergelt haavata saanud. Ühe korra pääses ta napilt eluga, kui sõitis autoga miini otsa – mälestuseks jäi talle killust arm näkku. Vapruse ja oskuste tõttu tõusis ta kiiresti tavalisest sõdurist jaoülemaks. Tema alluvuses on kümnemeheline üksus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles