Poliittehnoloog ennustab protestimeeleolude kasvu Venemaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühtse Venemaa organiseeritud pidu Maneeži väljakul.
Ühtse Venemaa organiseeritud pidu Maneeži väljakul. Foto: Raigo Pajula

Kremli-meelne poliittehnoloog Gleb Pavlovski, kes kaotas mullu võimuladviku soosingu, prognoosis pühapäeval protestimeeleolude kasvu Venemaal.

«Kahtlemata hakkab protestimisaktiivsus järk-järgult kasvama. On tähtis, et tekiks midagi täiendavat lisaks tänavaaktiivsusele. Tänavatel ei saa riigi saatust otsustada,» ütles politoloog pühapäeval Interfaxile.

«Putini tulemused on oodatud. Ülesanne anti selles mõttes tugevale poliitilisele masinale. Miljonid elanikud, kes on kinnistatud riigieelarve külge, pidid oma rolli täitma,» selgitas Pavlovski.

Ta usub, et «selle protsendi seas, mille sai Putin, on suur nende osakaal, kes hääletasid siiralt».

«Huvitav on see, et linnades, alustades Moskvast, jõudis teisele kohale Mihhail Prohhorov. See on uus ilming. Hääletamine Prohhorovi poolt – on teadlik hääletamine mitte Putini poolt. Meie ees on – loodan, et ajutiselt – lõhestunud Venemaa. Selle väga suur osa, mis elab linnades, et tunnista nende valimiste tulemusi, ükskõik, millised need ka poleks. Tulevik sõltub sellest, kas Venemaa «Putini poolt» ja Venemaa «mitte Putini poolt» suudavad kokku leppida. Küsimus on selles, kas nad suudavad leida ühise keele, täna seda pole,» sõnas Pavlovski.

Mullu novembris, kui Putin avalikustas oma kavatsuse uuesti Kremlisse pürgida, nimetas Pavlovski tema naasmiskava veaks, mis ei vasta käesoleva hetke nõudmistele.

«Kremli meeskond on kaotanud reaalsustaju, mis oli varem tema tugevaks küljeks,» ütles Pavlovski toona AFP-le.

Pärast 25 protsendi valimissedelite ülelugemist küünib Putini toetus enam kui 63 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles