Saatkond: Venemaa ilmutas Taro vabastades head tahet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa saatkond Tallinnas
Venemaa saatkond Tallinnas Foto: Toomas Huik / Postimees

Venemaa saatkond Eestis kritiseeris esmaspäeval tehtud avalduses Eesti reaktsiooni rahvusringhäälingu (ERR) korrespondendi Igor Taro kinnipidamisele ja märkis, et Vene pool ilmutas korrespondenti vabastades head tahet.

«Eesti poole reaktsioon Taro kinnipidamisele 1. märtsil oli mõistetamatu. Taro oli tegemas professionaalset videoülesvõtet selleks vastavat akrediteeringut omamata,» seisab Venemaa saatkonna avalduses.

Saatkond märkis, et vastavalt 1994. aastast kehtivale eeskirjale peab professionaalse ajakirjandusega tegeleval väliskorrespondendil olema Venemaa välisministeeriumi informatsiooni ja pressiosakonna akrediteering. Saatkond nimetas taunimisväärseks, et Eesti ajakirjandus jättis selle asjaolu Taro kinnipidamist kajastades mainimata.

«Tuleb meenutada, et Vene pool ilmutas Taro vabastades ning talle videosalvestisi ja salvestusseadmeid tagastades head tahet. Vene pool peab vastuvõetamatuks välisminister Urmas Paeti kommentaari Eesti Raadiole, milles ta avaldas arvamust, et korrespondendi kinnipidamine näitab, nagu ei oleks Venemaa veel sellisel tasemel, et me saaksime rääkida ajakirjandusvabadusest,» seisab saatkonna avalduses.

Saatkond rõhutas, et Venemaa täidab oma rahvusvahelisi kohustusi ja ajakirjandusvabadust puudutavaid seadusi.

Kehtivat ajakirjanikuviisat Venemaal omav Taro valmistas eelmise nädala neljapäeval Pihkvas ette saatelõiku pühapäevase «Aktuaalse kaamera» saate tarbeks, kui kohalik politsei ta vahistas. Tarolt küsiti dokumente ning ta näitas lisaks passile ette ka kehtiva aastase ajakirjanikuviisa, millega ta on varem korduvalt Venemaal ajakirjanikutööd tegemas käinud. Seepeale teatas politseinik, et see ei maksa midagi ning vaja on eraldi välisministeeriumi akrediteeringut.

Taro väide, et ajakirjanikuviisa on tal siiani võimaldanud oma tööd teha, politseinikku ei huvitanud ning ajakirjanik viidi jaoskonda. Kolm tundi kestnud ülekuulamise käigus konfiskeeriti Taro kaamera mälukaart koos sinna salvestatud materjaliga. Tarol õnnestus helistada Eesti vanemkonsulile Pihkvas Carl Eric Laantee Reintammile, kes jaoskonda kohale tuli ja igakülgset abi osutas.

Reedel pidi toimuma kohtuistung Taro üle, kuid Venemaa võimud otsustasid kohtuprotsessi ära jätta, ajakirjanik sai tagasi kogu oma varustuse ja materjalid ning naasis reedel Eestisse.

Pihkva politsei esindaja teatas, et kuna tegemist ei olnud suurema rikkumisega, siis kohtuistungit ei toimunud. Taro sai tagasi ka mälukaardi koos sinna salvestatud materjalidega. Mälukaardile on küll tekkinud paar viga, kuid materjal on alles ja kasutatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles