Kadriorg: seadus ei luba öelda teenetemärkide taotluse arvu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teenetemärkide taotluste arvu varjutab alates sellest aastast saladuseloor, mida enne viit aastat kergitada ei tohi.
Teenetemärkide taotluste arvu varjutab alates sellest aastast saladuseloor, mida enne viit aastat kergitada ei tohi. Foto: Peeter Langovits

Postimees.ee soovis teada, kui palju on tänavu esitatud taotlusi riiklike teenetemärkide andmiseks, kuid presidendi kantselei keeldus seda numbrit ütlemas, viidates teenetemärkide seadusele.

Kui eelnevatel aastatel sai Postimees.ee anda ülevaate, kui palju teenetemärkide taotlusi esitati, siis tänavu keeldus presidendi kantselei seda numbrit välja ütlemast.

Kadriorg viitab oma vastuses eelmisel aastal jõustunud teenetemärkide seaduse paragrahvile, kus on kirjas «Teave teenetemärgi andmise ettepaneku kohta tunnistatakse asutusesiseseks kasutamiseks mõeldud teabeks viieks aastaks alates ettepaneku saamisest.»

Samas paragrahvis on ka üles loetletud, millal ja kes võib teenetemärkide andmise ettepaneku teha ning milliseid andmeid peab ettepanek sisaldama.

Postimees.ee konsulteeris kahe juristiga, kelle hinnangul saab selle sätte alusel asutusesiseseks kuulutada ettepanekuga seonduva ehk kes tegi ja mis põhjusel. Üks jurist möönis, et laiema käsitluse alla võib minna ka ettepanekute arv.

Andmekaitse inspektsiooni hinnangul  kohustab seadus presidendi kantseleid tunnistama kõike teenetemärkide andmise ettepanekute kohta käivat teavet asutusesiseseks kasutamiseks.

«Sellise teabe hulka kuulub igasugune ettepanekute kohta käiv teave, muuhulgas saab selliseks teabeks lugeda ka arvu ettepanekute kohta,» teatas inspektsioon.

Varem tegeles teenetemärkidega riigikantselei juures asuv teenetemärkide komitee, alates sellest aastast võtab aurahade andmise ettepanekuid vastu presidendi kantselei.

President avalikustab teenetemärkide saajate nimekirja veebruari alguses.

Loe ka «Eestil napib teenetemärkide kandidaate».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles