Aaviksoo: kõrgharidusreformi ümber toimuv on üksnes juristide vaidlus

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo.
Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo. Foto: Liis Treimann

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo sõnul on presidendi välja kuulutamata jäetud nn kõrgharidusreformi seaduse puhul tegemist ainult juristide vaidlusega ja kompromissi leidmine seaduse sätete täpsustamiseks on võimalik juba lähiajal.

«Meie eesmärgiks ei ole presidendiga vaidlema hakata,» kinnitas Aaviksoo. Seda vaatamata asjaolule, et ministeerium avaldas läinud reedel oma analüüsi, milles lükatakse ümber president Toomas Hendrik Ilvese tähelepanekud seaduse mittevastamisest põhiseadusele.

Aaviksoo ei nõustu väitega, nagu oleks haridus- ja teadusministeerium unustanud kontrollida seaduse põhiseaduspärasust. «Niisugune etteheide oleks sügavalt ebaõiglane,» leidis ta.

«Kohtumisel presidendiga sain ma aru, et tegemist on juriidiliste nüanssidega. Juristid lepivad neis punktides kokku nii, et see seadus oleks rahuldav. Härra president on öelnud, et sisuliselt ta reformi toetab ja seetõttu ma ei ole sellele probleemile eriti suurt olulisust omistanud. Arvan, et kõik vaidlusalused punktid on lahendatavad,» sõnas Aaviksoo.

Samas ei soovinud minister öelda, kas ta pooldab paranduste ja täienduste tegemist kõigis presidendi osutatud punktides. Aaviksoo sõnul jätaks ta selle riigikogu kultuurikomisjoni ja põhiseaduskomisjoni otsustada.

Täna on ülikooliseaduse, rakenduskõrgkooli seaduse ja teiste seaduste muutmise seadus arutelul riigikogu põhiseaduskomisjonis, homme kultuurikomisjonis. Neljapäeval hääletab riigikogu üldkogu, kas saata seadus presidendile tagasi muutmata kujul või asuda seda täiendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles