EÜL: variautorlus ja plagiaat on tõsised probleemid

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eimar Veldre
Eimar Veldre Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Üliõpilaskondade Liidu juhi Eimar Veldre hinnangul on nii variautorlus kui ka plagiaat tõsised probleemid, kuid nende ulatus pole selge.

Veldre väitel tuleb sellised juhtumid üheselt hukka mõista ja seetõttu on tervitatav Tartu Ülikooli rektori Alar Karise algatus tuua küsimus laiema avalikkuse ette.

«Kui selgub, et tudeng on kasutanud kellegi teise materjale, siis lihtsasti sel tudengil minema ei peaks,» hindas Veldre. «Sama lugu on sellega, kes pakub uurimistööde kirjutamise teenust ja sellega tabatakse.»

Tartu Ülikooli rektor Alar Karis esitas tänase Postimehe arvamusleheküljel küsimuse, kas tõesti on varikirjutamine muutunud normiks ega üllata enam kedagi?

Veldre arvates tuleb kõrgkoolides tegelda ennetustööga ja põhjustega, mis viivad tudengid plagiaadi või töö tellimiseni. Veldre hinnangul on küsimuseks tudengite juhendamise tase, millele viitas ka Karis.

«Siin ei saa süüdistada tudengeid, et neid on justkui liiga palju,» ütles Veldre.

Tema hinnangul on pigem küsimus selles, kas õppejõud on juhendamiseks piisavalt ette valmistatud ning kas neil on olemas tugisüsteem ja seda toetav töökorraldus.

Veldre väitel tuleb õppejõudude tööd korraldada selliselt, et neil jaguks reaalselt aega tudengite juhendamisele.

Veldre usub, et abiks on ka plagiaadituvastamise süsteem, mis võiks pettureid heidutada.

Karis viitas ka Õhtulehe loole, kus riigikogulane Juku-Kalle Raid ütles, et tema kirjutab igal kevadel kellelegi magistritöö.

«Karise viidatud Õhtulehe artikkel paneb nördima. Väga kahetsusväärne, et riigikogu liige aitab kaasa akadeemilisele petturlusele,» sõnas Veldre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles