Vaher: Eesti e-piiriületussüsteem on Euroopale eeskujuks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Ken-Marti Vaher.
Siseminister Ken-Marti Vaher. Foto: Toomas Huik/Postimees

Täna toimunud Balti siseministrite kohtumisel jagati Eesti kogemusi elektroonilisele piiriületussüsteemile üleminekul ning siseminister Ken-Marti Vaher ütles, et meie süsteem on Euroopale eeskujuks.

Vaheri sõnul on uue süsteemi loomine andnud häid tulemusi. «Õnnestumist näitab kasvõi see, et sama süsteemi soovivad rakendada ka teised riigid. E-piiriületussüsteemi puhul on tegemist uudse ja toimiva lahendusega,» kinnitas Vaher.

Minister ütles, et piiripunktides on ootejärjekorrad varasemaga võrreldes lühenenud ning teedel ootavate veokite kadumisega on ka liiklusohutus tunduvalt suurenenud. «Aga nagu iga uue süsteemi puhul, saab seda veelgi täiendada ja edasi arendada. Hetkel on loomisel korduvatele piiriületajatele täiendavate tingimuste loetelu, et hõlbustada piiril nende liikumisvõimalusi veelgi,» lisas ta.

Läti siseministri Rihards Kozlovskise sõnul on Eesti e-piiriületussüsteemi rakendamisega teinud ära tubli töö. Ka Lätis võeti hiljuti vastu seadus, et sisse viia e-piiriületussüsteem. «Tänane visiit oli väga tähtis, et saada vajalikke kogemusi ja tutvuda e-piiriületussüsteemi võimalustega,» ütles Kozlovskis. Leedu siseminister Raimundas Palaitise sõnul tõstab e-piiriületussüsteem aga riigi usaldusväärtust.

Eesti e-piiriületussüsteemi vastu on huvi tundnud ka Venemaa, Soome ja Poola. Eesti panustab piirihalduses aktiivselt riikidevahelisse koostöösse, mille maht on aasta aastalt suurenenud. «Tõhus piiride valve on võimalik tagada püsivate rahvusvaheliste sidemetega ja tihedas koostöös lähiriikidega, et välistada takistusi vastuvõtvas piiripunktis, kus sarnane elektrooniline süsteem puudub,» märkis Vaher.

Läti ja Leedu siseministritele jagasid Eesti kogemusi e-piiriületussüsteemile üleminekul lisaks Vaherile ka PPA peadirektori asetäitja piirivalve alal Tõnu Hunt ning Ida prefektuuri juht Aldis Alus koos piirivalve büroo juhi Aimar Kössiga. Kohtumisel külastati Narva piiripunkti ja Sillamäe veokite ooteala.

Piirijärjekordade probleem on kestnud Eestis üle kümne aasta, kui piirijärjekorrad ulatusid kohati 5-6 päevani, samuti toimus piirijärjekorra kohtadega hangeldamine. Eesti idapiiri ületab aastas üle 600 000 sõiduki Eestist väljuval suunal, keskmiselt tõuseb piiriületuste arv aastas 10 protsenti. Sarnaste probleemidega seisavad silmitsi ka Eesti lõunanaabrid Läti ja Leedu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles