Obama kinnitusel lahkub USA Afganistanist kavakohaselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kinnitas teisipäeval, et Ühendriigid on Afganistaniga seotud pikaajaliste lubaduste ja lepetega, kuid ei kavatse pikendada oma sõjalist kohalolekut riigis kauem, kui seda on vaja terrorivõrgustiku Al-Qaeda kahjutuks tegemiseks ja stabiilsuse tagamiseks pärast liitlasvägede lahkumist.

Obama sõnul näitasid koraanipõletamisega seoses puhkenud rahvarahutused, et NATO-l on aeg üle anda juhtpositsioon julgeoleku tagamisel riigis.

Pärast üle kümne aasta väldanud sõda plaanivad NATO riigid vägede väljaviimist 2014. aasta lõpuks ja loovutada julgeoleku tagamine riigis kohalikele võimudele.

President Hamid Karzai esindaja ütles teisipäeval, et  Afganistan ja USA peaksid jõudma lähemal ajal kokkuleppele USA kontrolli all olevate kinnipidamiskeskuste üleandmises Afganistani võimudele.

«Mõlemad pooled tutvuvad praegu vastastikuse mõistmise memorandumiga. Usun, et jõuame järgmise kolme päeva jooksul kokkuleppele,» ütles Karzai esindaja Aimal Faizi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles