Eesti suurimasse lasteaeda tuli vaid käputäis lapsi

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Streigipäeva hommik Saue lasteaias. Lasteaed tuli Anton Matis koos oma isa Peeter Luukasega.
Streigipäeva hommik Saue lasteaias. Lasteaed tuli Anton Matis koos oma isa Peeter Luukasega. Foto: Andres Haabu / Postimees

Kui iga päev käib Eesti suurimas, Saue lasteaias mängimas 250 last, siis tänase streigipäeva hommikul tuli kokkadel süüa teha vaid 16 lapsele.

«Streigimurdjad tulevad,» hõikas Peeter Luukas täna hommikul kasvatajale, kui nelja-aastase Anton Matisega Saue Midrimaa lasteaeda jõudis. Kuigi nende perest käib lasteaias veel üks laps, siis tema otsustas streigipäeva koos koolilastest õdede-vendadega kodus veeta. Anton Matis aga tahtis tulla lasteaeda, sest ei raatsinud loobuda õhtusest lauluringist. Küll aga tegi poisi meele pisut kurvaks see, et parim sõber tänasel päeval lasteaeda ei tule.

Tänase streigi võimalikust mõjust ja kestusest rääkides, sõnas Luukas, et «mõnele aitab ühest päevast, teistele ei mõju aastagi». «Praegu on see, et need teised ametiühingud tulid ka vahele sorkima. Ise ei tea, mida tahavad, nõuavad oma asju ja mängivad haridustöötajate peale,» pahandas Luukas. Ta lisas, et kui õpetajatel on konkreetsed nõudmised, siis teiste streigiga ähvardajate soovid on ettearvamatud.

«Toetan õpetajate streiki, see on heaoluühiskonna üks väljendusvormidest, et inimesed seisavad oma heaolu eest,» ütles kaks poega lasteaeda toonud Margus Sonist. Kui lasteaed poleks valverühmi avanud, siis oleks nende peres pidanud üks vanematest lihtsalt streigi ajaks töölt koju jääma. «Kuna tegelen ehitustöödega, siis objektidega oleks läinud keeruliseks, aga reaalselt on see võimalik,» ütles eraettevõtjast Sonist ja viskas iseenda üle nalja, et tal on nii halb tööandja, et on temaga nagunii pidevalt tülis.

Mehel kinnitusel poleks tal midagi selle vastu, kui õpetajad oleksid kauem streikinud. «Kui on vaja, siis jumala eest, kas või nädala või kaks. Mida pikemalt see streik käib, seda tõsisemad on tagajärjed ja seda rohkem õpetajaid kuulatakse,» arvas Sonist ja möönis, et eks pere elukorraldust selline asi segaks. Nende pere kaks poega, viieaastane Markus Kusti ja kolmeaastane Marten Kristo on aga lasteaia streigipäevaga rahul, sest saavad ühes rühmas olla.

Kuueaastase Anni-Mari isa Tanel Tammekund tunnistas, et streik tekitab temas kahetisi tundeid. «Üldiselt olen vastu, sellepärast on ka laps lasteaias,» sõnas mees. Ta tunnistas, et pole õpetajate palkadega täpselt kursis ja ei tea, kas kõrgemat palka nõuavad kõik õpetajad või ainult osa. «Aga kas kõigile on kõrgemat palka vaja? Olen kuulnud, et osa neist on väga kõrgepalgalised. Kas siis on põhjust kõigile rohkem palka nõuda?» küsis mees.

Eesti parimad palgad

Saue lasteaia juhataja Anne Teetamme sõnul on nende majas täna avatud kolm valverühma, kus on ametis need kasvatajad, kes streigiga ei ühinenud. Täna töötavatest kasvatajatest üks on üliõpilane, teine pensionär ja kolmandal pole erialast haridust. «Eks see streigi asi majas korraks pisut paksu verd tekitas, sest oli neid kellele ei meeldinud, et maja täiesti kinni ei panda,» tunnistas Teetamm.

Juhataja rõhutas, et nende majas on tegu toetusstreigiga, sest selle aasta alguses palgad pisut kasvasid ning nende lasteaia kasvatajate palk on üle Eesti kõige kõrgem.

Lasteaia streigi taga on juhataja sõnul pigem nooremad töötajad, kelle ootused ja nõudmised on suuremad. «Meil on majas neid, kes omal ajal ütlesid, et vaba Eesti nimel on valmis kartulikoori sööma ja kannatama, ega nemad nii kergelt streigi peale ei lähe,» tunnistas ta.

Toetusstreiki arutati ka lasteaia hoolekogus, kus vanemad tahtsid teada, miks on otsustanud ikkagi streikida, kuigi saadakse ümbruskonna lasteaedadest parimat palka ning kuna palka maksab omavalitsus, siis kas tõesti arvatakse, et Saue streik mõjutab näiteks Võru või Saaremaa lasteaednike sissetulekuid. «Meie õpetajad ütlesid, et nemad tahaksid toetada, sest kui nad peaksid näiteks seoses elukohavahetusega teise lasteaeda tööle minema, siis nad peavad leppima väiksema palgaga,» rääkis juhataja.

Teetamm usub, et kui septembris peaks tulema uus streik, siis ilmselt streigitakse ka nende lasteaias. Aga kas  osavõtt nii arvukas on nagu täna, ta ei usu.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles