Kellahelin lõpetas õpetajate miitingu Vabaduse väljakul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna keskpäeval Tallinnas Vabaduse väljakul alanud õpetajate palgatõusu-miitingu lõpetas kell 13.15 sümboolne kellahelin.

Kell 11.45 Postimehe reporter teatas, et enne miitingu ametlikku algust oli Vabaduse väljakule kogunenud vähemalt tuhatkond õpetajat, valdav enamus neist naised.

Väljakule saabuti koolide kaupa, kaasas ka streigiatribuutika, nagu plakatid ja lipud. Üks õpetajate seltskond kandis näiteks plakatit kirjaga «Tervitame veel töötavaid õpetajaid». Venekeelsete koolide õpetajad koondasid oma jõude Vene teatri ees.

Keilast olid nii kooli- kui lasteaiaõpetajad ühise seltskonnana, kes massina Vabaduse väljaku poole marssisid. Tallinna jõudmiseks olid pedagoogid broneerinud terve rongivaguni, ent ikka jäi ruumi puudu.

Kell 12.15 Vabaduse väljakule on kogunenud tuhandeid pedagooge.

Meeleolu väga erinevas vanuses miitinguliste seas oli rahulik, pühendunult kuulati kõnesid. Esimesena astus kõnepulti haridustöötajate liidu juht Sven Rondik, seejärel sai sõna üks õpetaja ning ootel oli veel mitu kõnelejat.
Meeleavaldusele kogunenute esireas seisis väike grupp kurtide õpetajaid, kellele viipekeeles kõnede sisu edasi anti.

Miitinguliste seas ringi liikudes jäi kõrva õpetajate seas valitsev mõningane ebaselgus selles osas, mida lähemad päevad toovad. Uuriti üksteiselt, mis homme nende koolis toimub, mida teha tuleb ning kas tuleb kooli kohale minna. Samuti tundusid õpetajad olevat miitingule tulnud, et üksteiselt toetust leida.

Kell 12.45. Väljakul olevate inimeste arv on jäänud enam-vähem samaks – neid on kuskil 2000 kandis või rohkemgi. Miitingulised seisavad truult paigal, kuulavad keskendunult kõnesid ja õhustik on rahumeelne. Kõnesid on peetud palju – järjest võtavad sõna erinevate koolide esindajad. Meenutatakse seda, kuidas poliitikud on jaganud pidevalt lubadusi, kuid pole neid täitnud, lootuses, et õpetajad jäävad vait ega küsi enam midagi.

Kohapeal on märgata ka prominentseid opositsioonipoliitikuid, näiteks on kohal sotsiaaldemokraadid Sven Mikser ja Eiki Nestor ning keskerakondlased Yana Toom ja Priit Toobal. Tuntumatest nimedest võis üritusel märgata ka ajalehe Sirp peatoimetajat Kaarel Tarandit.

On näha ka hulgaliselt plakateid. Järgnevalt valik silma jäänud hüüdlauseid: «Tahan olla õpetaja, otsin sponsorit», «Keskmine õpetaja palk Eestis 640 eurot, Kreekas 1900 eurot – otsus: toetame Kreekat», «Tule taevas appi, vaatan riidekappi – vaja uusi kingi, taevas neid ei kingi», «Vaimne pankrot HMis?», «Meie hoolime, aga meist ei hoolita», «Tõsi tõuseb, vale vajub,» ja «Tarkusejagajale jäävad näpud!».

Kell 13.07. Kõned jätkuvad, vahepeal võtsid sõna meditsiinitöötajad ja ametiühingujuht Harri Taliga. Kõik mikrofoni haaranud on deklareerinud toetust õpetajatele, korratakse pidevalt nõudmisi, mis on kõigile kohalviibijaile ammu teada. Rahva seast kostub aeg-ajalt ka toetavaid hüüdeid, näiteks «Õige!» ja kui keegi mikrofonis kõva häälega kisab, siis öeldakse «Õige, seda tulebki valjema häälega välja öelda».

Pärast enam kui tunniajast väljakul seismist on hakanud mõnedele miitingulistele külm ligi tikkuma - väristavad juba jalga. Tagumistest ridadest on hakanud inimesi juba ka lahkuma.

Teisalt kiitis väljakul viibiv reporter, et õpetajad on suutnud juba tubli tund aega väsimatult plakateid ja silte üleval hoida.

Miitinguliste seas on lisaks õpetajatele teisigi, näiteks gümnaasiuminoori. On neid, kes on tulnud õpetajaid nende püüdlustes toetama, kuid ka lihtsalt huvilisi.

Kell 13.15. Helistati kella ja miiting loeti lõppenuks. Seepeale hakkas rahvamass kiiresti laiali valguma. Mõned vanemad daamid pühkisid pisarat ja seadsid end minekule. Nooremad, kes kambakesi silte-loosungeid hoidsid, on võtnud üles õpetajate-teemalised laulud. Kümmekond kümmekonna inimesega gruppi on jäänud väljakule edasi diskuteerima, neid on kokku natuke üle saja inimese.

Kell 13.30. Õpetajad on Vabaduse väljakult lahkunud, miitingust annavad aimu veel vaid telekanalite kaameramehed, kes oma varustust kokku pakivad.

Taust. Täna algas kolm päeva kestev haridustöötajate streik, millest võtab haridustöötajate liidu andmetel osa üle 16 000 õpetaja nii koolidest kui lasteaedadest. Eesti Haridustöötajate Liit nõuab pedagoogidele kohe 20-protsendist alampalga tõusu, haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo käis aga eile välja lubaduse, et järgmise aasta algusest tõuseb pedagoogide alampalk 700 eurole kuus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles