ÜLESKUTSE ⟩ Aita Ukraina rindele saata kaks Eesti võimast luuredrooni (10)

Eesti ettevõtte Threod Systems luuredroonid aitavad Ukraina relvajõududel Vene agressorite vastu sõdida. Foto: Olga Sošenko
Aarne Seppel
, toimetaja
Copy

Eesti kaitsetööstusettevõte Threod Systems toodab unikaalseid, maailma tipptasemel luure- ja vaatlusdroone, mille annetamiseks Ukraina sõduritele algatasid kampaania kõrgemate riigikaitsekursuste vilistlased.

Praeguseks on koos ligi 100 000 eurot, kokku on vaja 400 000 eurot, et juba uue aasta alguses saaks Ukraina sõduritele appi saata kaks Eestis toodetud drooni, mis saavad nimeks Kalev ja Lembit.

«Eestis on juba üle kümne aasta peetud kõrgemaid riigikaitsekursuseid, mis on mõeldud inimestele, kes tunnevad muret Eesti riigikaitse pärast ja tahavad õppida,» selgitas  droonikampaania algust riigikogu liige ja kursuste vilistlane Eerik-Niiles Kross.

«Arutelude käigus leidsime, et kõige tõhusam asi, mida Eesti võiks Ukraina heaks teha, oleks mõne Eestis toodetud drooni saatmine sõtta. Miks? Kui me mõtleme selle peale, mis on Eestis unikaalne, mida tegelikult maailmas praegu ainult meie teeme, siis ega sellise drooni kõrval palju eriti midagi muud ole,» ütles Kross.

Esimesed Eesti droonid juba sõdivad Ukrainas

Maailma tipptasemel droonlennukid on tootnud Eesti kaitsetööstusettevõte Threod Systems, sama droonimudel on end Ukraina lahingutes juba tõestanud suurepärase luure- ja tulejuhtimisvahendina. «Mitu Eestis toodetud drooni juba sõdib Ukrainas. Tagasiside on olnud ülihea, ukrainlased pikisilmi ootavad. Iga droon, mis praegu sõtta läheb, kiirendab ukrainlaste võitu ja aitab päästa elusid,» rääkis Kross.

«Ukraina kaitseb Venemaa vallutussõja vastu võideldes meie kõigi iseseisvust ja väärtusruumi. Eesti on selles sõjas hetkel Ukraina tagala,» slegitas korjanduskampaania üks algataja Roy Strider. Ta lisas, et kuigi droone on Eestist ka varem võitlusse läkitatud, siis suurtükiväe ja luure hädavajalikeks silmadeks olevad droonid on lahingutes üksiti ka kulumaterjal, millest on pidev puudus.

Eesti ettevõtte Threod Systems luuredroonid aitavad Ukraina relvajõududel Vene agressorite vastu sõdida.
Eesti ettevõtte Threod Systems luuredroonid aitavad Ukraina relvajõududel Vene agressorite vastu sõdida. Foto: Olga Sošenko

Tõrjuvad segajaid ja aitavad tuld juhtida

Threod Systemsi müügijuhi Kaarel Kullamaa kirjeldusel on kõnealused droonid võimelised tõusma õhku ja maanduma vertikaalselt, aga õhus edasi lendama lennukina. «Vaatlus- ja luuredrooniga on võimalik läbi viia missioone, kus on vajalik info hankimine lahinguväljal,» rääkis ta.

Selle drooni tugevuseks on Kullama sõnul ka suutlikkus vastu seista segajatele, näiteks ei lase see mõjutada GPS-signaali. Droon on võimeline tuvastama vaenlase asukoha, võtma koordinaadid ja edastama need kontrollpunkti raketi- või siis suurtükiüksusele, mis saab seda infot kasutada tule juhtimiseks.

«Me kogume raha kahe droonikomplekti jaoks, kus ei ole ainult see lennuk ise, vaid sidemoodulid, juhtimissüsteem – täiskomplekt, millega saab suur üksus tuld juhtida. Üks selline komplekt maksab 200 000 eurot. Raha kogumise eesmärk on 400 000. Sada tuhat on kohe täis, nii et ruumi on veel minna. Alustagem annetamist!» kutsub Kross üles.

Annetamiseks mine lehele: https://toeta.me/projects/aitame-ukrainat-eesti-droonidega/

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles