Homme heisatakse Eesti lipud

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinimustvalge Pika Hermanni tornis.
Sinimustvalge Pika Hermanni tornis. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Tartu rahulepingu aastapäeva puhul heiskavad homme Eesti lipu kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud organisatsioonid. 


2. veebruaril 1920 allkirjastasid Eesti Vabariigi valitsuse ning Venemaa Sotsialistliku Föderatiivse Nõukogude Vabariigi rahvakomissaride nõukogu esindajad Tartus lepingu, milles Venemaa tunnustas Eesti rippumatust ja iseseisvust.

Rahulepinguga lõpetati kahe riigi vaheline sõjaseisukord ning sätestati Eesti ja Venemaa vaheline riigipiir.

Lipupäevad on 3. jaanuar - Vabadussõjas võidelnute mälestuspäev, 2. veebruar - Tartu rahulepingu aastapäev, 24. veebruar - iseseisvuspäev. Eesti Vabariigi aastapäev, 14. märts - emakeelepäev, 9. mai - Euroopa päev, maikuu teine pühapäev - emadepäev, 4. juuni - Eesti lipu päev, 14. juuni - üldriiklik leinapäev (lipp heisatakse leinalipuna), 23. juuni - võidupüha, 24. juuni - jaanipäev, 20. august - taasiseseisvumispäev, 1. september - teadmistepäev, novembrikuu teine pühapäev - isadepäev. Lipud heisatakse ka kohaliku omavalitsuse volikogu valimise päeval ning Euroopa Parlamendi valimise päeval.

Igaühel on õigus heisata soovi korral lipp ka muudel päevadel, järgides Eesti lipu seaduse sätteid ning head tava. Eesti lipp heisatakse päikesetõusul, kuid mitte hiljem kui kell kaheksa hommikul ning langetatakse päikeseloojangul, kuid mitte hiljem kui kell kümme õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles