Laar ei kavatse Euroopa Parlamenti kandideerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi esimees Mart Laar.
IRLi esimees Mart Laar. Foto: Margus Ansu

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Mart Laar ei kavatse juunis toimuvatel Euroopa Parlamendi valimistel kandideerida.


«Minu otsus on selge: mina nendel valimistel ei kandideeri,» kinnitas Laar pühapäeval erakonnakaaslastele saadetud kirjas.

Oma otsust põhjendas ta sooviga püsida Eestis ja rakendada enda kogemust selleks, et viia riik võimalikult valutult praegusest kriisist välja. «Olen seda peaministrina kaks korda teinud, valitsuskoalitsiooni ühe erakonna juhina on minu kogemusest Eestile antud hetkel kasu,» lausus Laar.

Tema sõnul on see otsus seda lihtsam, et IRLil on tugev kandidaatide nimekiri, kuhu kuulub praegune eurosaadik Tunne Kelam, aga ka riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson ja Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee asepresident Andres Herkel.

«Kas poleks aga mõttekam end siiski peibutuspardina valimisnimekirja etteotsa kanda - nii nagu see mõne erakonna puhul näib juhtuvat? Selline käitumine on minu jaoks ebaeetiline, tegemist oleks selge valijate petmisega,» märkis Laar ning lisas, et Eesti saab asju ausalt ajada ja peab seda tegema.

Ühtlasi kutsus ta ka teisi tuntud ja teatud poliitikuid, kes kavatsevad europarlamendi valimistel üles astuda, käituma ausalt ning valijaid mitte petma. «Vastasel korral jääb meist nadi mulje mitte ainult iseendale, vaid ka Euroopale,» ütles ta.

Laari sõnul on Euroopa Parlament muutunud järjest olulisemaks asutuseks ning lähitulevikus kasvab selle roll veelgi. Seetõttu on Eestile tema sõnul tähtis saata sinna esindajad, kes suudavad Euroopas meie huvisid kaitsta.

IRLi volikogu kinnitab europarlamendi valimiste nimekirja järgmise nädala laupäeval.

Euroopa Parlamendi valimised toimuvad Eestis 7. juunil suletud nimekirjade meetodil. Seega osutub valituks nimekirja eesotsas olnu, samas kui eelmistel valimistel reastati kandidaadid ümber valimistel saadud häälte arvu järgi ning europarlamenti pääses enim toetust saanud inimene.

2004. aastal avatud nimekirjadega toimunud valimistel osutusid valituks toonane sotsiaaldemokraat Toomas Hendrik Ilves, tema erakonnakaaslased Marianne Mikko ja Ivari Padar, IRLi kuuluv Tunne Kelam, keskerakondlane Siiri Oviir ja Reformierakonda kuuluv Toomas Savi. Praegu kuuluvad europarlamenti Padari ja Ilvese asemel Andres Tarand ja Katrin Saks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles