Gümnasisti küsimus õpetajatele: miks te Toompead ei ründa?

Irina Tokareva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajad alustasid kolmapäeval streiki
Õpetajad alustasid kolmapäeval streiki Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eile streikisid kolme Narva kooli kollektiivid täies koosseisus, kokku võttis streigist osa 265 õpetajat ehk üle poole piirilinna pedagoogidest.


Streikivad õpetajad kogunesid eile miitingule kultuurimajja Rugodiv, nendega liitus ka lasteaiaõpetajaid, ehkki lasteaiad eile ei streikinud.

Paju kooli ühiskonnaõpetuse õpetaja ja koolipsühholoogi Jevgeni Gadalšini sõnul avaldasid soovi streikida kõik kooli õpetajad juba kaks nädalat tagasi.

«Meie direktor Ljudmilla Smirnova on ise aastaid õpetajana töötanud ja tema suhtus meisse mõistvalt nagu ka lapsevanemad – enamik nõustus lapsed koju jätma. Muidugi on kool lahti, töötab ka söökla, sest osa lapsi tuleb kooli – mitte kõigil ei ole võimalust lastel kodus silma peal hoida,» rääkis Gadalšin.

Narva mõistes ei ole Paju kool suur, vaid 250 last. Lisaks Paju koolile jäeti kõik tunnid ära ka keelekümbluse süsteemi järgi töötavas Vanalinna riigikoolis ja Narva eesti gümnaasiumis. Oli ka selliseid koole, kes ei toetanud streiki üldse.

Ametiühingu haridustöötajate usaldusisik Alla Butkevitš õpetab inglise keelt Soldino gümnaasiumis, kus streikisid 46 õpetajat 66st.

«Inimeste aktiivsus on märgatavalt kasvanud juba mitu päeva enne streiki, meie ametiühingus on kümme uut liiget. Täna (eile – toim) sain teada, et ametiühinguga soovib liituda ühe lasteaia kollektiiv täies koosseisus,» rääkis ta.

Butkevitši sõnul hakkasid haridustöötajad streigi tõttu ametiühingut rohkem väärtustama kui organisatsiooni, mis ühendab inimesi ja kaitseb nende õigusi. Ta tõi esile veel ühe streigi positiivse külje – see liidab eestlasi ja mitte-eestlasi.

«Me pole ammu teinud eesti kolleegidega teinud nii tihedat koostööd kui streiki ette valmistades,» rääkis naine, kes loodab, et streik kannab ka vilja.

Vanalinna riigikooli õpetaja Olga Kapustina märkis, et õpetaja koormus kasvab siis, kui ta soovib teha oma tunde huvitavamaks, ajakohasemaks ja kvaliteetsemaks.

Miitingul võttis ootamatult sõna Soldino gümnaasiumi 19-aastane õpilane Igor Bog­danov.
«Ma pean teist väga lugu, sest tean, kui palju tööd te teete. Kuid ma imestan, et olete seda nii kaua kannatanud. Miks te istute siin nii rahulikult? Miks te ei ründa Toompead?» küsis noormees.

Narva pedagoogid tänasid ja naersid heatahtlikult selle peale, kuid märkisid tõsiselt, et ründama pole nad veel valmis ning loodavad konflikti rahumeelsele lahendusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles