Uus töölepinguseadus ei takista statistikaameti tööd

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe karikatuur uue töölepinguseaduse teemal..
Postimehe karikatuur uue töölepinguseaduse teemal.. Foto: Urmas Nemvalts.

Meedias ilmunud väited selle kohta, nagu takistaks uue töölepinguseaduse jõustumine statistikaameti tööd, ei vasta tõele, kuna riikliku statistika seaduse kohaselt peavad tööandjad jätkuvalt statistikaametile palgaandmeid esitama.


Justiitsministeeriumi õiguspoliitika asekantsleri Urmas Volensi sõnul puudub uues töölepinguseaduses tõepoolest kehtiva palgaseaduse säte, mille kohaselt tööandja peab ilma töötaja nõusolekuta esitama andmed muuhulgas ka statistikaametile, teatas justiitsministeeriumi pressiesindaja.

«Siiski ei ole sisuliselt muutust õiguslikus olukorras, kuna riikliku statistika seadus sätestab, et riikliku statistilise vaatluse korraldaja nõudmisel on andmeesitajad kohustatud õigeaegselt esitama andmeid valitsuse poolt kehtestatud ulatuses,» ütles Volens.

«Andmete esitamise eest tasu ei maksta ning see säte kehtib ka tööandjate kohta,» rõhutas Volens.

«Seega ei ole õige, et töölepingu seaduse jõustumisel midagi õiguslikus olukorras muutub ning et statistikaametil ei ole võimalik enam oma tööd teha,» ütles ta.

Lisaks juhtis Volens tähelepanu sellele, et riikliku statistika seaduse kohaselt on riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused riikliku statistilise vaatluse korraldaja nõudmisel kohustatud esitama andmeid, mida nad on kogunud oma tegevuse käigus, välja arvatud andmed, mida neil seadusega on keelatud avaldada.

«Muuhulgas laekuvad tööandja sotsiaalmaksu kohuse täitmisega seoses kõik palgaandmed maksu- ja tolliametile, seega võiks statistikaamet tööandjate poolt topeltandmete esitamise lõpetamiseks koguda palgaandmed maksu- ja tolliametist,» selgitas Volens.

«Sellist meetodit - st andmete võtmist teistest riiklikest andmekogudest, kus need niikuinii olemas on - tuleks bürokraatia vähendamiseks kindlasti statistika kogumisel eelistatavaks pidada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles