Brüssel võib jätta Ungari karistuseks laenuta

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán
Ungari peaminister Viktor Orbán Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon seadis Ungari valitsusele uue abipaketi tingimuseks vastuoluliste seaduste muutmise.

Komisjoni teatel on Budapestil muudatuste tegemiseks aega kuu, vastasel korral tuleb Viktor Orbáni valitsusel kaitsta oma seisukohti kohtus, vahendas BBC. Eelkõige tunneb Komisjon muret Ungari andmekaitseasutuste, kohtusüsteemi ja meedia sõltumatuse pärast.

Budapest on tõrjunud kriitikat riigi uute seaduste kohta, kuid komisjoni teatel pole Budapest vastanud kõigile küsimustele, mistõttu pole alustatud ka Ungari uut 20 miljardi euro suurust abipaketti puudutavaid kõnelusi.

Komisjon leidis jaanuaris, et Euroopa Liidu õigusega on vastuolus kolm Ungari seadusakti, mis seavad ohtu riigi keskpanga, kohtusüsteemi ja andmekaitseasutuste sõltumatuse. Ka võttis Euroopa Parlament veebruaris vastu resolutsiooni, milles avaldas sügavat muret Ungari demokraatia olukorra pärast.

Ka lubas parlament koostada raporti selle kohta, kas Ungaris austatakse ELi seadusi ja väärtusi. Raport peaks andma vastuse ka küsimusele, kas Ungari suhtes tuleks rakendada ELi alusleppe artiklit 7.

Viimast kasutatakse juhul, kui eksisteerib ilmne euroliidu ühisväärtuste rikkumise oht ning see võimaldab nende vastu eksinud riiki sanktsioonidega mõjutada. Näiteks võidakse võtta Ungarilt hääleõigus ELis ja peatada riigile minevad maksed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles