Keskerakondlase avaldus partei aukohtule

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Postimees toob ära aukohtu esimees Kalle Klandorfile veebruari lõpus saadetud pöördumise, kus soovitakse riigikogu liikmete Kalle Laaneti ja Rainer Vakra väljaheitmist erakonnast.

Taotlus arutelu algatamiseks Keskerakonna liikmete ja Riigikogu Eesti Keskerakonna fraktsiooni liikmete Kalle Laanet’i ja Rainer Vakra käitumise kohta

Lugupeetud härra Klandorf
Keskerakonna liikmed Kalle Laanet ja Rainer Vakra on pärast eelmisel aastal augustikuus toimunud erakonna kongressi võtnud avalikkuses korduvalt sõna, kus nad on halvustanud meie erakonda ja erakonnakaaslasi. Keskerakonna fraktsiooni liige Kalle Laanet on avalikkusele kinnitanud, et tema ei kavatse täita erakonna põhikirja. Kongressi eelsed väljaütlemised meedias võis veel kuidagi mõista – käis heitlus erakonna juhtorganitesse ja tehti aktiivset valimiskampaaniat. Ehkki minu jaoks oli see juba siis arusaamatu ja mõistetamatu, miks peab meie siseküsimusi lahkama ajakirjanduse vahendusel.

Toon mõned näited viimastel kuudel Kalle Laaneti ja Rainer Vakra poolt meedias öeldust meie erakonna ja liikmete aadressil, mis on mulle erakonna liikmene täiesti vastuvõetamatud ja solvavad.

2. septembril 2011 on Saaremaa ajaleht Meie Maa avaldanud intervjuu Saaremaa piirkonna esimehe ja Keskerakonna fraktsiooni liikme Kalle Laanetiga («Kalle Laanet: ma ei toeta rahaliselt erakonda, kus kaks meest rahaga laamendavad»). Intervjuus väidab K. Laanet, et kongressil osutusid erakonna esimehe valimistulemused selliseks tänu sellele, et «Edgar Savisaarel oli kasutada kogu erakonna rahakott ja büroo töötajaskond». Leian, et selline väljaütlemine kahjustab erakonna mainet. Minu teada on erakonna kasutuses olevate rahaliste vahendite kasutamiseks erakonna juhatuse poolt kinnitatud eelarve ning büroo töötajate töösuhete osas teeb otsuse samuti erakonna juhatus. Piirkondadel ja osakondadel oli võimalus oma kandidaate esitada. Kandidaadid ise ja nende poolehoidjatel oli võimalus teha agitatsiooni.

Veel üks lõik Meie Maas avaldatud K. Laaneti intervjuust:
«Minu jaoks oli ja on viimane piir, kui Eesti riiki minnakse Venemaale maha müüma. Olgu see Savisaar või kes iganes. Muid asju võib arutada, aga siin minu jaoks mingeid kompromisse ei ole. Fakt on see, et Savisaar raha küsis, sest muidu oleks asjaga kohtusse mindud.»

Ka selline väljaütlemine on erakonna ja tema esimehe mainet kahjustav – erakonnas on seda teemat ju korduvalt arutatud piirkondades, volikogu istungil, avaldatud on juhatuse moodustatud komisjoni materjalid. Komisjon tuvastas, et Edgar Savisaar on küsinud toetust Lasnamäe linnaossa kiriku ehitamiseks mitmetelt osapooltelt ja komisjon ei näinud selles midagi taunitavat, kuna tegemist on avaliku poliitilise protsessiga, kus kiriku rajamine on olnud lülitatud erakondade koalitsioonilepingutesse. Ka ei algatatud kriminaalmenetlust, mis kinnitab veelkord, et midagi seaduse vastast pole toimunud. Seega on K. Laanet esitanud valeväiteid.

Erakonna põhikirjas on Keskerakonna nimekirjas riigikogusse ja Euroopa Parlamendi saadikuks valituile kehtestatud kohustus – Keskerakonna fraktsiooni liige tasub erakonna 2 arveldusarvele igakuiselt liikmemaksuna 7 protsenti riigikogu liikme brutopalgast. Euroopa Parlamendi liige tasub erakonna arveldusarvele igakuiselt liikmemaksuna 7 protsent Euroopa Parlamendi liikme brutopalgast (põhikirja punkt 16.5). Nimetatud kohustus lasub Keskerakonna nimekirjas Riigikogusse valitud liikmetel juba aastaid ja ei olnud kuidagi seotud viimasel kongressil arutusel olnud põhikirja muudatuste ja täiendustega.

Kuid Keskerakonna nimekirjas ja Keskerakonna toel Riigikogu liikmeks valitud Kalle Laanet ütleb samas intervjuus vastates küsimusele – Raha teema juurde tulles – sa olevat ka ise erakonnale 1057 eurot liikmemaksu võlgu? – sõnaselgelt: «Mitte ühelgi teisel parteil ei ole sellist kirjutamata reeglit, et riigikogu liikmed maksavad igas kuus oma palgast seitse protsenti kümnist. Ma olen seda maksnud, aga viimased kolm kuud enam mitte. Senikaua, kui on eesotsas kaks meest – Edgar Savisaar ja Priit Toobal, kes ei oska rahaga absoluutselt ringi käia.»

Esiteks, minu teada tehti kongressi eel erakonna vahenditest valimiskampaaniat kõigile kandidaatidele.
Teiseks, kordan, et erakonna eelarve kinnitab erakonna juhatus. Igal aastal kinnitab erakonna volikogu auditeeritud majandusaastaaruande.
Kolmandaks, erakonna põhikirja järgimine ja täitmine on iga erakonna liikme põhikirjaline kohustus. Seda enam, et K. Laanet on erakonna piirkonna esimees ja varem kuulunud erakonna juhatusse.
Mulle erakonna liikmena on äärmiselt solvav, kui K. Laanet vastates samas intervjuus küsimusele – kuidas ikkagi õnnestus läbi suruda Keskerakonna põhikirja muutused, ehkki nüüd tagantjärele nimetavad paljud seda suukorvistamiseks?

K. Laanet: «Ma olen sellega täiesti nõus. Rääkimata sellest, et seal tekib väga palju õiguslikke küsimusi, kas need põhikirja muudatused on ikka seadusega kooskõlas. Kui aga saalis on 1600 inimest, kellest 75% ei ole muudatusi ise läbi lugenud ja kui seal esitletakse muudatusi kui väga sobilikke, siis toimib massipsühhoos – kui üks tõstab käe, tõstavad ka teised.» Sisuliselt võrdleb Kalle Laanet oma erakonna liikmeid kui mõtlemisvõimetuid, kel puudub oma arvamus ja julgus seda väljaöelda. Nii see ju ei ole.

Viimane piisk karikasse oli ETV saade «Kahekõne» käesoleva aasta 26. jaanuaril, kus K. Laanet ütleb: «Kui jätkame sama juhtkonna ja põhimõtetega, läheb erakond allavett, kui aga toimuvad muudatused, saadakse aru, et oleme teinud vigu ja neist õpitakse, vahetatakse mis tahes teel juhte, siis on Keskerakonna programmil väga tugev kandepind ühiskonnas».

Samuti avaldas Laanet arvamust, et Keskerakond on jätkusuutlik ka Savisaareta. Ta soovib, et praegusel esimehel oleks nii palju tarkust, et teha õigeid otsuseid ehk parteijuhi kohalt lahkuda. Möödunud aasta augustikuus toimund erakonna kongress andis hinnangu nii erakonna esimehe kui ka juhatuse tööle valides esimeheks tagasi Edgar Savisaare ja juhatuse praeguse koosseisu. On äärmiselt kahetsusväärne, et piirkonna esimees ja Keskerakonna fraktsiooni liige riigikogus K. Laanet seab kahtluse alla kongressi enamuse saadikute otsused ja valikud kutsudes üles mitte arvestama kongressi otsustega.

Kalle Laaneti Keskerakonna mainet kahjustavad väljaütlemised ajakirjanduses ja erakonna põhikirja mittetäitmine on leidnud kajastamist mitmetes meediaväljaannetes. Minu küsimus aukohtule on, kas Kalle Laanet, halvustades meie erakonda ja erakonna liikmeid, peab olema Keskerakonna liige? Loomulikult on erakonna liikmetel õigus oma arvamusele, kuid erakonna liikmena tuleb arvestada erakonna põhikirjas sätestatuga ja kongressi otsustega.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Rainer Vakra süüdistas avalikult 27. jaanuaril 2012 seoses Tallinna Valdeku tn koolihoonest kadunud radiaatoritega Edgar Savisaare meeskonda tema (R. Vakra) vastases rünnakus ja nimetas juhtunut Savisaare meeskonna surmaeelseks agooniaks. R. Vakra tsitaat: «See süüdistus minu suunal on meelevaldne ja annab tunnistust sellest, et Savisaare meeskond on võtnud kasutusele äärmuslikud meetmed vabamõtlejate kõrvaldamiseks poliitikast. Jääb arusaamatuks erakonna esimehe käitumine, kus ta mõistab hukka jõustruktuuride ebaproportsionaalse tegevuse Keskerakonna osas, kuid on asunud ise täpselt sama rada astuma.».

Erakonna esimees E. Savisaar sai viimasel kongressil üle 900 delegaadi toetuse. Mina küll ei arva, et need inimesed oleks lahkumas. Vaatamata meedia spekulatsioonidele ja lootustele ei ole erakonna liikmeskond kongressi järgselt vähenenud.

R. Vakra erakonna liikmeid laimav ja solvav ning erakonna mainet kahjustav väljaütlemine avaldati mitmes meediaväljaandes. Rainer Vakra selline väljaütlemine on seda arusaamatum, et oma kommentaaris president Ilvese ametisse tagasi astumise kõnele 10. oktoobril 2011 on R. Vakra seisukohal, et solvamine ja halvastiütlemine tuleb lõpetada.

Kas me peame oma erakonnakaaslaste solvamise suhtes olema tolerantsed? Erudeeritud ja arvestatava poliitilise tegevtaustaga tegijatelt oskaksin oodata solvanguid kõige vähem. Makstav hind erakonna jaoks üldsuse silmis on liiga kõrge. Mis on hind, mis paneb erakonna juhtpoliitikuid nii kallutatud otsuseid langetama ja sõnumeid edastama?

Arvan, et pole kõige mõistlikum peretülidega tänavale minna! Mõistlikum oleks ehk hoopis
tülinorijad eemaldada! Taotlen aukohtult arutelu algatamist ja hinnangu andmist erakonna liikmete Kalle Laanet’i ja Rainer Vakra’i käitumisele seoses nende solvavate väljaütlemistega Keskerakonna ja Keskerakonna liikmete aadressil ning erakonna maine kahjustamisel.

Palun aukohtul mind informeerida arutelu tulemustest ja ettepanekutest. Vajadusel olen valmis osalema aukohtu istungil, et veelkord selgitada eelpool esitatud seisukohti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles