Politseinikud ja päästjad taotlevad 2008. aasta tasemel palka

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aastal kogunesid päästjad Päästeameti maja juurde, kus protestiti olukorra vastu, kus päästjad peavad 24-tunnises vahetuses töötama kaks tundi kaheksakroonise tunnipalgaga.
2010. aastal kogunesid päästjad Päästeameti maja juurde, kus protestiti olukorra vastu, kus päästjad peavad 24-tunnises vahetuses töötama kaks tundi kaheksakroonise tunnipalgaga. Foto: Kaarel Tigas/ Õhtuleht

Ametiühing soovib, et riik tõstaks järgmisest aastast politseinike, piirivalvurite ja päästjate palka 2008. aasta tasemeni.

«Riigiametitest olid ainukesed politsei- ja piirivalveamet ning päästeamet, kus vähendati astmepalku. Teistes riigiasutustes vähendati lisatasusid,» põhjendas Riigi- ja Omavalitsusasutuste Töötajate Ametiühingute Liidu (ROTAL) juht Kalle Liivamägi, miks taotletakse siseministeeriumilt astmepalgamäärade kergitamist kaheksa protsenti ehk palkade tõstmist 2008. aasta tasemeni.

«Tänasel kohtumisel ütlesime, et kui seda kaheksat protsenti (põhipalka - toim) vähendati, siis meie omalt poolt tulime vastu ja saime aru, et Eesti riigil ja valitsusel on raske, ja olime nõus seda tegema, aga praegu me leiame, et tuleks rohkem raha küsida,» sõnas Liivamägi.

Ka soovib ametiühing, et riik hakkaks politseinikele, piirivalvuritele ja päästjatele maksma neljaprotsendilist palgalisa, mis peaks osaliselt hüvitama viimaste aastate inflatsiooni.

«Inflatsioon on olnud enam kui 20 protsenti, aga me leiame, et nii palju pole võimalik küsida, et küsime neli protsenti,» sõnas ametiühingujuht.

Liivamäe sõnul uuris tänasel kohtumisel siseministeeriumi kantsler Tarmo Türkson, kust peaks riik ametiühingu nõudmiste täitmiseks raha leidma. «Mina vastasin talle, et ROTAL on alati olnud üksikisiku tulumaksu vähendamise vastu. /../ Teiseks, kuna kohal olid nii päästjate kui politsei delegatsioon, siis omalt poolt lubati teha ettepanekuid, et saavutada palgatõus sisemiste reservide arvelt,» selgitas Liivamägi.

Lisaks palgamure lahendamisele tahab ametiühing muuta seadust nii, et tagada politseinikele 10 lisapuhkepäeva.

«Uues avaliku teenistuse seaduses on antud «vaba voli» otsesele tööandjale, kas anda politseiametnikule täiendavaid puhkepäevi või mitte, varem olid need lisapäevad ette nähtud,» selgitas Liivamägi ametiühingute ning politsei- ja piirivalveameti taotlust. Ta täpsustas, et päästjatele on eriseaduses ettenähtud staaži alusel kuni 10 päeva täiendavat puhkust.

Liivamäe sõnul on siseministeerium kinnitanud, et personalikulude kasv on nende prioriteet.

Siseministeeriumist öeldi, et nad on ametiühingu ettepanekud äsja kätte saanud ja hakkavad nüüd tegema arvutusi, mida sellised palgatõusud sisejulgeoleku valdkonna eelarvele tähendaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles