Puu alla jäänud mees hukkus

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harvester metsatöödel.
Harvester metsatöödel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

7. märtsil suri 31-aastane raietööline, kes jäi Raplamaal Vana-Kaiu külas langetatud puu alla.

Kella 13.45 paiku juhtus Rapla maakonnas Vana-Kaiu külas raske õnnetus, kus harvesteriga langetatud puu kukkus peale metsatöid teinud 31-aastasele mehele, teatas tööinspektsioon. Raske tervisekahjustuse saanud mees viidi Põhja-Eesti regionaalhaiglasse, kus ta suri kell 20.45.

Metsalangil viibisid õnnetuse toimumise ajal harvesterijuht osaühingust Woodlogester ja kaks töömeest osaühingust HP Metsateenused. Hukkunu oli tööle võetud suulise lepingu alusel. Juhtunu suhtes on Lääne prefektuur alustatud kriminaalmenetlust.

Kiiver oli kaasas, kuid mitte peas

«Ta on mu õepoeg, kes tuli mulle appi lanki koristama,» rääkis HP Metsateenuste juht Heiki Peterson. Mehe sõnul aitas sugulane tal aeg-ajalt võsa maha võtta või oksi laasida.

«Aga et läheb metsa ja hakkab lanki raiuma, et sellist tööd pole ta kunagi teinud,» sõnas Peterson. Õnnetuse päeval oli hukkunul kiiver küll langil kaasas, kuid see polnud tal peas. «Ta kartis külma ja tal oli kaks mütsi peas,» tunnistas mees ja lisas, et võsalõikuse juures oli sugulasel alati kiiver peas.

Petersoni sõnul oli õepoeg omal ajal käinud Kehtna tehnikumis ja saanud seal algteadmised, kuidas raielangil käituda. «Alati oleme seletanud, et peab silmad lahti hoidma,» kinnitas ta.

Kuidas traagiline õnnetus juhtus, Peterson öelda ei oskagi. Ta oli koos õepojaga langil ja plaanis ise paar puud maha võtta. Õepoja ülesandeks oli harvesterijuhile märku anda, et nad seal asuvad, sest juht ei saanud neid väikeste kuuskede sees näha.

«Aga kas ta hakkas sinnapoole (harvesteri – toim) minema või …Ma ei märganudki, kui ta sinna jõudis,» meenutas mees traagilist päeva.

«Metsalangetustööde puhul tuleb õnnetuste vältimiseks alati kooskõlastada tööpiirkond, kus töötab metsatehnika ja kus raietöölised,» kinnitas juhtumit uuriv tööinspektsiooni tööinspektor-uurija Marge Mäekivi.

Kui tööõnnetuse tagajärjeks on surm või nähtavalt raske vigastus, tuleb õnnetusest viivitamata teatada tööinspektsiooni kohalikule asutusele, ootamata arsti teatise saamist. Surmaga lõppenud tööõnnetusest peab tööandja teavitama viivitamata ka politseid.

Selle aasta jooksul on tööinspektsioonis registreeritud 632 tööõnnetust. Surmaga on lõppenud kolm tööõnnetust, lisaks on uurimise all ühe surmaga lõppenud õnnetuse asjaolud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles