EL-i välisministrid on Süüriasse sõjalise sekkumise vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria režiimi vastane protestija täna naaberriigi Jordaania pealinnas Ammanis Süüria saatkonna ees.
Süüria režiimi vastane protestija täna naaberriigi Jordaania pealinnas Ammanis Süüria saatkonna ees. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välisministrid manitsesid täna hoiduma inimkannatustest hoolimata kiusatusest Süüria konflikti sõjaliselt sekkuda, sest see võib vallandada «ulatusliku tulekahju».

Saksa välisminister Guido Westerwelle ütles EL-i kolleegidega kohtuma saabudes, et sõjalisel sekkumisel oleks oodatule vastupidine tagajärg.

«Me peam ära hoidma ulatusliku tulekahju», millel oleksid «sellele piirkonnale, inimestele ja maailmale tõeliselt hukatuslikud tagajärjed».

ÜRO ja Araabia Liiga erisaadik Kofi Annan hoiatas laupäevase Süüria-visiidi eel välisriike ülestõusnute relvastamise eest.

Mitmed Kopenhaagenisse kahepäevasele ajurünnakule kogunenud EL-i välisministrid rõhutasid, et rahvusvaheline kogukond peab jääma kindlaks sanktsioonidele Damaskusele surve avaldamiseks, kuid jätkama samal ajal püüdeid tsiviilelanikele humanitaarabi anda.

«Sanktsioonid avaldavad Süüria režiimile mõju,» kinnitas Hollandi minister Uri Rosenthal.

Westerwelle avaldas arvamust, et Bashar al-Assadi režiim on lagunemas.

«Me peame olema kannatlikud,» toonitas Luksemburgi välisminister Jean Asselborn. «Kahjuks tuleb meil leppida veel palju enamate ohvritega, aga sõjaline sekkumine oleks hullem. Siis ei oleks tuhandeid, vaid kümneid tuhandeid surnuid.»

Westerwelle ütles Venemaale viidates, et ÜRO Julgeolekunõukogu peab saatma selge sõnumi, et «me oleme süüria rahva poolel vägivalla ja rõhumise vastu».

Venemaa ja Hiina on Julgeolekunõukogu senised Süüria-teemaliste resolutsioonide katsed vetostanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles