Kaitsealane vastuost tõi Eestisse miljoneid

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhutõrjesüsteem Mistral.
Õhutõrjesüsteem Mistral. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna toimus õhutõrjeraketisüsteemi Mistral vastuostuhanke lepingu pidulik lõpetamine, mille tulemusena investeeriti Eesti majandusse 15 miljoni euro ulatuses välisraha.

Tegemist on esimese kaitsealase vastuostuga, millega õhutõrjeraketisüsteemi Mistral tarnijad MBDA ja SAAB kohustusid investeerima Eesti majandusse läbi vastuostude tegemise. Reaalselt investeeriti viie aasta jooksul Eesti majandusse ligi 15 miljonit eurot, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute asekantsleri Ingvar Pärnamäe sõnul saime sellega kinnitust, et Eestil on, mida pakkuda ja Kaitseministeerium kavatseb ka tulevikus suurte relvahangete puhul rakendada vastuostukohustust. «Investeeritud rahast isegi olulisemad on pikaajalised sidemed, mis kestavad kauem kui üks tehing,» rõhutas Pärnamäe.

Valdkonnad, millesse investeeriti, olid masinatööstus, meditsiinitarbed ja -seadmed, tarkvaraarendus, raadiotehnoloogia, mobiilsed turvasüsteemid, materjalitehnoloogia ning teadus- ja arendustegevus.

Vastuostude rakendamise positiivsete külgedena tõi Pärnamäe välja kasvava pikaajalise majandusliku aktiivsuse, mis loob tugevamad Eesti ettevõtted, uute töökohtade loomise, suurema teadlikkuse Eesti toodetest ja tootmisvõimalustest välismaal, tasakaalustatuma väliskaubandusbilansi ning uute tehnoloogiate arendamise ja sissetoomise.

2007. aasta veebruaris Kaitseministeeriumi poolt sõlmitud õhutõrjesüsteemi hankega kohustusid süsteemi tarnijad MBDA ja SAAB tegema Eesti ettevõtjatelt vastuoste kokku ligi 56 miljoni euro ulatuses. Vastavalt lepingule pidid vastuostud olema sooritatud 2012. aasta veebruariks.

2012. aasta jaanuariks olid nii MBDA kui SAAB oma vastuostukohuse täielikult täitnud. Kokku tegid MBDA ja SAAB Eesti ettevõtetelt vastuoste reaalses rahas 15 426 778 euro eest, ehk koos koefitsentidega 63 625 584 euro eest.

Vastuostude valdkonnad olid jagatud erinevatesse kategooriatesse, millega eelistati teadus- ja arendustegevusega, strateegiliste kaupadega, kõrgtehnoloogiliste kaupadega jms seotud vastuoste. Mida eelistatum valdkond, seda suurema koefitsendiga teostatud hanked korrutati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles