Reinsalu soovib haridusreformi põhimõtted valitsusse viia

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik

Isamaa ja Res Publica uus juht Urmas Reinsalu rõhutas tänasel erakonna Harju piirkonna konverentsil haridusreformi strateegilist tähtsust.

Reinsalu väitel peab ta oluliseks, et haridusreformi kava, mida minister Jaak Aaviksoo on ette valmistanud, tuuakse juba lähinädalatel valitsusse.

«Langetada tuleb rida valikuid, mis lõpetavad määramatuse. Peame otsustama, kas riik võtab üle praeguse gümnaasiumitasandi hariduse,» sõnas Reinsalu, kes küll ise valitsusse ei kuulu.

Reinsalu viitas, et õpetajate palgatõusu allikad on olemas, kuid lisaks palgapoliitikale peab õpetajakutse väärtustamist vaatama terviklikult.

Nii tuleks tema sõnul muuta õpetajakoolituse põhimõtteid ja vähendada nii õpilaste kui õpetajate koormust.

«Õpetajatele tuleb tagada stabiilne palk, mis ei sõltu tunnikoormusest ja muude ebamõistlikult koormavate lisatööde tegemise vajadusest,» ütles Reinsalu.

Reinsalu sõnul on ühiskond viimastel kuudel ja nädalatel saatnud valitsusele ja riigikogule selge signaali, et poliitikutelt oodatakse positiivseid muutusi ja visiooni.

Lihtsustatud on käsitlus, et inimesed on majanduskriisist väsinud.

«Inimesed soovivad näha reaalseid algatusi, mis annavad pikaajalist kindlust, et nende elujärg paraneb,» lausus IRLi esimees. 

Küll aga ei tohi Reinsalu väitel taganeda arusaamast, et kulutada saab vaid teenitut.

Samuti on mitmed tegemata põhimõttelised reformid Reinsalu hinnangul probleeme tuntavalt võimendanud nii sotsiaalhoolekandes, hariduses kui halduses.

«Seetõttu peame tõsiselt endile otsa vaatama ja küsima, kas tahame ja julgeme minna pooleli, tegemata või alles alustamata muutustega edasi?» küsis Reinsalu. «Reformide ellu kutsumiseks ei piisa üksnes häältest riigikogus, vaja on ka ühiskondlikku konsensust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles