Video: Jaapanis meenutati ohvriterohket looduskatastroofi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapanis mälestati mulluse maavärina, tsunami ja tuumakatastroofi ohvreid, vahendab Reutersi video. Riiklikku tseremooniat Tokyos, kus toimus ka minutiline vaikushetk, juhtisid peaminister Yoshihiko Noda ja keiser Akihito.

Eelmise aasta 11. märtsil juhtunud loodusõnnetuses hukus kokku ligi 19 000 inimest.

Mälestustseremooniad leidsid aset kõigis piirkondades, mida hiidlaine eelmisel aastal pärast maavärinat ründas. Näiteks Ishinomakis hakkasid häiresireenid huilgama siis, kui aasta tagasi leidis aset maavärin.

Fukushima tuumajaama juures Okumas korraldati mälestushetk, milleks piirkonna endised elanikud toodi kohale bussidega. Telekanalite vahendatud kaadritelt on näha omakseid leinavad inimesed, kes kannavad spetsiaalset kaitseriietust.

Tuumajaamade vastased korraldavad täna meeleavaldusi mitmel pool Jaapanis.

Maavärin ja tsunami põhjustasid Fukushimas maailmas kõigi aegade teise tuumaõnnetuse, mille tagajärgi likvideeritakse veel aastakümneid.

«Ma tahaks kasutada võimalust ja avaldada sügavat tänu inimestele, kes aitasid ohvreid katastroofitsoonis ja neid, kes aitasid tegeleda tuumakriisiga,» ütles keiser Akihito.

«Tähtis on see, et me ei unusta mälestusi sellest suurest maavärinast ja et me anname neid edasi oma järeltulijatele, nii on hoolitsetud looduskatastroofideks valmisoleku eest ja me saame teha edusamme turvalisema riigi ülesehitamiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles