Kolmandik riigikogust kasutas kuluhüvitised täielikult ära

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

101st riigikogu saadikust 36 kulutas mullu ära kogu neile kuluhüvitisteks eraldatud summa, kiirematel sai raha otsa juba novembris. Üks saadikutest jäi aga 2 sendiga plussi.

Eelmisel aastal sai kõige kiiremini raha otsa roheliste erakonda kuuluvatel Maret Merisaarel ja Marek Strandbergil, nende kuluhüvitiste summa sai täis juba novembris.

Lisaks neile kulutasid oma ametliku palgalisa täielikult ära ka Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluvad Margus Tsahkna, Marko Mihkelson, Ott Lumi, Tarmo Kõuts, keskerakondlased Eldar Efendijev, Evelyl Sepp, Inara Luigas, Jaak Aab, Jüri Ratas, Kadri Simson, Kalev Kallo, Lauri Laasi, Mailis Reps, Olga Sõtnik, Toomas Varek, Reformierakonda kuuluvad Mati Raidma, Hannes Astok, Helmer Jõgi, Jaanus Rahumägi, Kalle Palling, Kristiina Ojuland, Lauri Luik, Margus Lepik, Väino Linde, Raivo Järvi, Taavi Rõivas, Tõnis Kõiv, Tõnu Juul, Urmas Klaas, rahvaliitlane Ester Tuiksoo, sotsiaaldemokraadid Heljo Pikhof, Indrek Saar ja Jüri Tamm.

Kaks senti üle

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Taavi Veskimägi kogu kuluhüvitisteks ettenähtud summat ära kulutada ei suutnud. Temal jäi kaks senti üle.

Kõige kokkuhoidlikumate saadikute edetabelit juhib riigikogu esimees Ene Ergma, kel jäi kuluhüvitiseks ettenähtud summast järele 137 313 krooni.

Säästlikult käisid palgalisaga ringi ka roheliste sekka kuuluv Aleksei Lotman, kel jäi üle 109 998 krooni. Sotsiaaldemokraat Eiki Nestoril oli see summa 75 944, IRL kuuluval Lauri Vahtrel 62 569 krooni ja keskerakondlasel Aivar Riisalul 61 320 krooni. Üle 5000 krooni kuluhüvitisteks ettenähtud rahast jäi kasutamata 38 saadikul.

Kuluhüvitised lähevad autoliisinguks

Riigikogulaste kuluhüvitiste ülevaatest selgub, et peamiselt kulub see raha auto liisingute ja bensiini eest tasumiseks. Enamik saadikuid laskis hüvitada ka mobiilide arved.

Uuringute ja analüüside peale saadikud aga raha praktiliselt ei kulutagi. Neid tellis vaid neli saadikut. Kui rahvaliitlased Tarmo Mänd ja Jaanus Marrandi maksid kumbki 160 krooni uuringu eest, siis roheliste erakonda kuuluv Lotman tasus mitmete uuringute ja analüüside eest, millest kalleim maksis ligi 9000 krooni.

Riigikogu suurima mobiiliarve esitas reformierakondlane Silver Meikar, kelle arve küündis 7686 kroonini. Sadakond krooni väiksem oli keskfraktsiooni juhi Vilja Savisaare mobiiliarve.

Jüri Ratasel suured esinduskulud

Kui parlamendi juhatusest paistab Ene Ergma silma väikeste arvetega, siis keskerakondlasest aseesimees Jüri Ratas köidab tähelepanu suurte esindus- ja vastuvõtukuludega. Mullu kulus tal selleks ligi 76 412 krooni.

Kõige tagasihoidlikuma postiarve esitas reformierakondlane Urmas Klaas, kes küsis riigikogu raamatupidamiselt tagasi 11 krooni.

Aastas võis kulutada  171 748 krooni

Riigikogu liikmele hüvitatakse kuludokumentide alusel tema tööga seotud kulutused kuni 30 protsendi ulatuses saadiku ametipalgast.

Alates eelmise aasta märtsist on lihtsaadiku kuluhüvitise summaks ühes kuus 14 724 krooni, eelmise aasta jaanuaris, veebruaris võisid saadikud kulutada aga 12 254 krooni kuus. Kokku oli mullu saadikutele kuluhüvitisteks aastas ette nähtud 171 748 krooni.

Kõigi parlamendi saadikute kuluhüvitiste tegelikud kulud olid eelmisel aastal veidi enam kui 16 miljonit kooni.

Jaanuari lõpus andis Ene Ergma kõigi fraktsioonide nimel üle uue eelnõu, mis kärbiks seniseid saadikute kuluhüvitis poole võrra. Eeldatavasti jõustub seadus alates 1. märtsist. Eelnõu kohaselt väheneksid riigikogu eelarve kulutused arvestuslikult kuni 10 miljoni krooni võrra aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles