Viimsi vallajuhte ootab ees umbusaldushääletus

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimsi volikogu esimehe osalusega firmale on vald nelja aasta jooksul maksnud tööde eest ligi 18 miljonit eurot.
 

Viimsi volikogu esimees Aarne Jõgimaa (pildil) on oma firma kaudu võitnud aastaid ja miljonite eurode väärtuses valla hankeid, mistõttu esitab opositsioon talle täna umbusaldusavalduse.

Kohalike omavalitsuste valimisteni on jäänud poolteist aastat, kuid võimuvõitlus Eesti kõige rikkamas omavalitsuses kogub hoogu. Reformierakondlastest Viimsi volikogu liikmed Robert Herman ja Enn Sau annavad tänasel volikogu istungil üle umbusaldusavalduse.

Mitmed etteheited

Kaalukaim etteheide on seal see, et aastatel 2007–2011 on valdav osa valla hangetest läinud Esmar Ehitusele, milles Viimsi vallavolikogu juhil Aarne Jõgimaal on 50-protsendiline osalus.

«Pea kõigile võidetud hangetele on järgnenud ulatuslik täiendavate lisatööde nimekiri ja tasustamine,» seisab umbusaldustekstis. «Esmar Ehitusele on vald nelja aasta jooksul tasunud tööde eest enam kui 280 miljonit krooni ehk umbes 18 miljonit eurot.»

Jõgimaa polnud käärimisest volikogus kuulnud ja kui Postimees talle esitatavaid etteheiteid tutvustas, nimetas Jõgimaa neid absurdseks. «Siis peaks sekkuma ju kaitsepolitsei. Vaatan süüdistusi ja lasen ehk ise kapol asja uurida,» ütles Jõgimaa eile.

Kas see on siis vale, et talle kuuluv firma on võitnud hulgaliselt valla hankeid? «Oleme võitnud hankeid ja ka kaotanud. Riigihangetel osalemine on avalik,» ei näinud Jõgimaa probleemi.

Umbusaldusavalduses on üheks näiteks toodud see, et 2007. aastal seadis Viimsi vald hoonestusõiguse praeguste spordiväljakute alustele maadele Viimsi keskuses firma Esmar Ehituse kasuks, mille üks enamusaktsionäre on 2005. aastast Viimsi vallavolikogu juht Jõgimaa.

Hoonestusõiguse seadmise tingimuseks oli, et Esmar Ehitus ehitab välja spordiväljakud, mille eest vald maksab oma tütarettevõtte Viimsi Haldus kaudu kuue aasta jooksul Esmar Ehitusele renti keskmiselt
270 000 eurot aastas.

Seega tasub vald umbusaldajate hinnangul firmale Esmar Ehitus 320 000 eurot maksma läinud spordiväljakute kasutamise eest kuue aasta jooksul üle 1,6 miljoni euro kasutusrenti. Jõgimaa tunnistas: jah, temaga seotud firma võitis 2007. aastal hanke.

Teisena mainitakse umbusaldusavalduses probleeme Viimsi Veega. Selle juhtkonda survestatakse väidetavalt alla kirjutama lepingule, mille põhjal Viimsi Vesi ja seeläbi Viimsi elanikkond peaks tasuma järgneva 30 aasta jooksul patenditasu ca 20 eurosenti iga kuupmeetri vee eest. Viimsi Vee nõukogu esimees on Priit Post, kellele kuulub Jõgimaa kõrval teine 50 protsenti Esmar Ehitusest.

Vallavanem ei tegutsenud

Umbusaldada soovitakse peamiselt Jõgimaad, aga ka Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluvat vallavanemat Haldo Oravast. Viimasele pannakse süüks seda, et ta on lubanud Jõgimaal aastaid segamatult tegutseda.

Opositsioonil umbusaldamiseks küll hääli napib, kuid tuge loodetakse koalitsioonist. Vallas on pärast 2009. aasta valimisi võimul IRL, Viimsi Ettevõtjate Liit ja sotsid. Opositsioonis on Reformierakond, Keskerakond ja kodanikeühendus Meie Viimsi. Jõgimaa kuulub Viimsi Ettevõtjate Liitu.

Umbusalduse põhjused
Umbusaldusavalduses esitatakse Viimsi volikogu esimehele Aarne Jõgimaale ja vallavanemale Haldo Oravasele järgnevad süüdistused.
•    Viimsi spordiväljakute rent valla volikogu esimehe firmalt.
•    Viimsi Vee nõukogu esimehe väidetav väljapressimisskeem.
•    Aastatel 2007–2011 on valdav osa valla hangetest läinud Esmar Ehitusele, milles vallavolikogu juhil on 50-protsendiline osalus.
•    Vallavanemale pannakse süüks, et ta on lubanud Jõgimaal aastaid segamatult tegutseda.
Allikas: umbusaldusavalduse tekst

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles