Majavamm hävitab Saaremaa kirikut

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majavamm.
Majavamm. Foto: Ove Maidla / Postimees

Läinud nädalal algasid Saaremaa Reomäe Püha Andrease kirikus seenkahjustuste tõrjetööd, kuna kiriku põrandat on kahjustanud harilik majavamm.

Reo kiriku olukorraga tutvunud Eesti maaülikooli lektor ja ehitusinsener Kalle Pilt ütles, et kiriku puitkonstruktsioone on hävitanud harilik majavamm, kirjutab Saarte Hääl. Kiriku põrand on suuremas osas kahjustatud. «Antud juhul oli aga kõige ohtlikum see, et kui kogu põrand oleks alt ära lagunenud, oleks kiriku väga ilus altar lihtsalt alla kukkunud ja kokku varisenud,» sõnas Pilt.

Pildi sõnul on kiriku altar ise suuremas osas kahjustamata. «Vaid altari äärtes leidsime paar väikest kollet, aga ka need on pigem tugedes ja mitte altaris endas.»

Kiriku praeguste korrastustööde eesmärk on majavammi vohamise protsess peatada ning aega võib see võtta umbes kolm nädalat.

Reo kiriku seenkahjustuste tõrjetöid rahastab Euroopa Liidu IVA-projekt. Möödunud nädalal käis Reo kirikus kohal terve filmi- ja fotomeeste tiim. «Reo kirikus ülesvõetud materjalist saab õppefilmi üks osa, mille abil koolitame teisi, kuidas oleks võimalik selliseid olukordi lahendada,» ütles ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles