Keskerakonna aukohus annab Vakra ja Laaneti tegevusele hinnangu nädala lõpus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna  kell 16 astusid Toompeal Keskerakonna peakontoris erakonna aukohtu ette partei riigikogulastest liikmed Kalle Laanet ja Rainer Vakra, keda süüdistatakse partei reetmises, otsus langetatakse nädala lõpus.

Enne aukohtu ette astumist ütles Kalle Laanet ajakirjanikele, et «tunne on selge ja klaar» ning ta kavatseb esitada vastuseisukohti süüdistustele.

Vakra lisas omaltpoolt, et Keskerakond on praegu ainuke reaalne alternatiiv sellele, mis valitsuserakondades toimub ning nähes, kuidas praegu on inimesed tänavale tulnud, siis viimane asi, mida Keskerakond tegema peaks, on omavahel tülitsemine. «Nii et pöidlad pihku ning loodame, et aukohus ja ka juhatus omavad kainet meelt ja selget mõistust,» ütles Vakra.

Esimesena lahkus parteikontorist kella 16.45 paiku Vakra, kes ütles ajakirjanikele, et aukohus kuulas ta ära, ent millal seisukoht tema suhtes võetakse, ei osanud ta öelda.

Aukohtust väljudes sõnas Rainer Vakra, et on oma asju teinud südametunnistusest lähtudes. «Ka täna ma ei vabandanud, vaid ma selgitasin 45 minutit, miks ma millestki olen niimoodi aru saanud ja miks ma olen seda öelnud.»

«Ka täna ju fraktsioon ütles, et soovime jätkata ühtsena. Seda me ju ka kogu aeg väidame. Kui Keskerakonnas on 13 000 inimest, siis ei ole põhjust oodata või arvata, et kõik inimesed peaksid ühtemoodi mõtlema,» ütles Vakra.

«Kõikvõimalikud sellised erakonnast välja arvamised ja see, mis siin täna toimub, on pigem erakonnale kahjulik kui kasulik. Ja see on minu siiras ja kindel arvamus. Selliseid asju peaks lahendama hoopis teistsugustel koosolekutel hoopis teises ringis,» ütles Vakra lõpetuseks.

Liiga avameelne kriitik

Umbes kella 17.45 paiku aukohtu koosistumiselt väljunud Kalle Laanet ütles, et arutelu oli sisuline ja diskuteeriti avalduses toodud süüdistuste üle. «Heideti ette kriitikat,» ütles Laanet. «Ka seda, et suhtlen teie - ajakirjanikega - liiga palju.»

Laaneti sõnul ei pane aukohtu kriitika teda oma väljaütlemisi piirama. «Mina olen avaldanud neid seisukohti, mida ma pean oma väärtushinnangutest ja kodanikukohusest tulenevalt õigeks ja ma ei näe küll mingit põhjust, miks ma peaksin seda tulevikus muutma.»

Keskerakonna tuleviku kohta ütles Laanet, et parteis võiks olla rohkem liikmete arvamustega arvestamist.

Kella 18.42 paiku teatas Keskerakonna pressitalitlus, et aukohus kuulas tänasel istungil ära kõik asjaosalised ning annab oma otsusest teada Keskerakonna fraktsioonile ning Keskerakonna juhatusele selle nädala lõpuks.

Lõplik otsus 19. märtsil

Tartumaa Keskerakonna piirkonna juhatuse liige, Keskerakonna volikogu liige Gleeri Paur on saatnud partei aukohtule pöördumise kaaluda Laaneti ja Vakra väljaheitmist erakonnast selle eest, et nad on kritiseerinud avalikult Edgar Savisaare juhtimisstiili ja erakonnale Venemaalt valimisteks raha küsimist.

Ülemöödunud nädalal Haapsalus toimunud Keskerakonna volikogul kihutas saalis viibinuid Vakra ja Laaneti vastu üles ka parteijuht Savisaar.

«Keskerakonna sisekakluses on mindud selgelt üle piiri. Oleme jõudnud sinnamaani, et Kalle Laanet seletas rahvusringhäälingu saates «Kahekõne», et ainult seni, kuni Keskerakond on võimul Tallinnas, ainult seni püsib ka Savisaar erakonna eesotsas, ning tema, Kalle Laanet, teeb kõik endast oleneva, et Savisaar võimult kukutada, see tähendab loovutada ka Keskerakonna võim Tallinnas,» rääkis Savisaar.

«Laanetiga paras paar on Rainer Vakra. Rääkides Savisaare ja tema toetajate surmaeelsest agooniast, on Vakra avalikult andnud teada, et ta ei kavatsegi tunnustada Keskerakonna liikmete enamuse poliitilist tahet. Ma arvan, et me ei pea kauem erakonna sees pidama agitaatoreid, kelle eesmärgiks on erakonna positsioonide sihilik ja pidev kahjustamine.»

Samuti peaks Hannes Rummu kirjavahetuse varguse tõttu täna aukohtu ees seisma Keskerakonna peasekretär ja riigikogu liige Priit Toobal koos Ivor Onksioniga.

Kalle Klandorfi juhitava aukohtu tänaõhtune ettepanek tuleb 19. märtsil arutusele Keskerakonna juhatuses ning tõenäoliselt ei erine juhatuse otsus aukohtu ettepanekust. Viimane sõna juhatuses jääb öelda partei esimehel Edgar Savisaarel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles