Lauristin: inimesed soovivad hoolivamat riiki

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Marju Lauristin.
Pildil Marju Lauristin. Foto: Peeter Langovits

Tartu Ülikooli emeriitprofessor Marju Lauristin ütles ETV saates «Vabariigi kodanikud», et inimesed soovivad, et valitsus nende argimuredega rohkem arvestaks ja riigi juhtimine inimkesksemaks muutuks.

«Küsimus ei ole mitte selles, kas suures plaanis on Eestil läinud hästi või halvasti, see on objektiivne tõde, et Eestil on läinud palju paremini kui väga paljudel teistel – kui vaadata, mis on see, millest inimesed tõesti tunnevad, et neil puudu on, siis nad tahavad seda, et oleks selge inimesest rohkem hooliv poliitika, tavainimesest rohkem hooliv riik,» rääkis Lauristin.

«Inimesed tahavad näha, kuidas on võetud see siht ja kuidas selleni jõutakse, küsimus on selles, et inimesed usuksid ja näeksid, et otsuseid võetakse vastu nende elusituatsioonist, mitte mingitest abstraktsetest dogmadest lähtudes,» kirjeldas emeriitprofessor.

Kui saatekülalised leidsid, et tavaline inimene on riigi peale solvunud ja vihane, leidis Lauristin, et asi pole selles. «See ei ole solvumine ega viha, see on igapäevane muserdav mure. Kui me nüüd tõsiselt väsimusest räägime, siis ma arvan, et kõige rohkem ongi väsinud need inimesed, kes iga päev selles muserdavas tegelikkuses tunnevad, et 20 aastat on möödas, kannatuse määr on üle igasuguse piiri ja nad kuulevad päevast päeva sedasama retoorikat,» rääkis Lauristin.

Ta lisas, et ei pea peaminister Andrus Ansipi väsimuse-juttu adekvaatseks, sest inimesed on pigem energilised ja sooviksid hoopis hoogsamat tegutsemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles