E-etteütluses panid end proovile tuhanded

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaviatuur
Klaviatuur Foto: Peeter Langovits

Emakeelepäeva puhul korraldas Vikerraadio juba viiendat korda e-etteütluse võistluse, mille võitis Triin Kolga Hugo Treffneri gümnaasiumist.

11. klaasi õpilane Kolga saatis vastuse teele veel enne seda, kui teksti raadiost ettelugemine lõppes.

Kolga ütles Vikerraadio «Uudis+» saatele antud lühi-intervjuus, et kaalub filoloogiks õppimist, kuid ei ole veel otsustanud.

Kõige raskem oli tema jaoks kirjutada «üle-eestiline».

«Kahtlused tekkisid «üle-eestilise» juures, juhe jooksis kokku hetkeks. Ma hakkasin «eestilise» kirjutama suure tähega ja siis parandasin ära,» sõnas Kolga.

Neljas kategoorias (õpilased, täiskasvanud, filoloogid ja muu emakeelega inimesed) osales kokku 3670 inimest, mida on üle kolme korra rohkem kui eelmisel aastal. Kuulajatel tuli võimalikult kiiresti sisestada raadiost kuuldud tekst Vikerraadio koduleheküljel etteütluse aknasse. 

 Kõige kiiremini ja korrektsemalt kirjutasid etteütluse Triin Kolga Hugo Treffneri gümnaasiumist (üldvõitja ja õpilaste kategooria võitja), Helli Lõoke (täiskasvanute kategooria), Averonika Beekmann (filoloogide kategooria) ja Uta Kührt (muu emakeelega).

Sihtasutuse Domus Dorpatensis büroo juhataja Uta Kührt tegi töös 2,5 viga, aga oli siiski omas kategoorias parim.

Uta rääkis «Uudis+» saatejuhtidele, et on õppinud eesti keelt kuus aastat ning õppis ülikoolis magistrantuuris eesti ja saksa keele tõlget.

«See oli meil töökaaslastega kokku lepitud. Kolmekesi istusime kontoris ja kirjutasime. Töökaaslastel läks ka hästi – suuri vigu ei olnud kellelgi,» muljetas Kührt.

Etteütlusi kontrollinud Peeter Pälli ja Maris Jõksi sõnul teeb rõõmu see, et tänavu oli sajaprotsendiliselt õigeid tekste palju.

Kontrollijatel oli tore tõdeda, et hea kirjaoskusega ei ole üksnes filoloogid, vaid ka teised osalejad. 

Etteütluse õiget kirjapilti näeb siit.

2011. aastal osales e-etteütlusel 1070 inimest, 2010. aastal 754 inimest, 2009. aastal 413 inimest ning esimesel korral, 2008. aastal paarsada inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles