President: õpetame noored kümnel sõrmel tippima

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutiklaviatuur.
Arvutiklaviatuur. Foto: Toomas Huik

President Toomas Hendrik Ilves leidis oma tänases emakeelepäeva kõnes, et noored võiks õpetada kiiremini kirjutama, võttes appi näiteks spetsiaalsed tarkvaraprogrammid.

Kõneledes uue aja kirjatehnikast viitas ta, et paljud psühholoogid on empiiriliselt tõestanud: vigast kirjakeelt põhjustab käe ja sõrmede liikuvuse suhteline aeglus võrreldes mõttelennuga, ehk lihtsamini öeldes, sõrmed ei jõua mõttele järele.

«Me ei pea mõtet aeglustama, vaid hoopis kätt kiirendama. Tänapäeval kirjutatakse 99 protsenti tekstist erinevat sorti klaviatuuride abil. Lapsed õpivad tänapäeval lugema ja kirjutama arvuti taga istudes,» ütles riigipea.

Ta rääkis, et teksti sisestamise võttestikul on ilus eestikeelne ja vanamoeline nimi – tippimine –, mida aga tänased noored kasutavad hoopis teises tähenduses.

«Tippimine selle sõna õiges tähenduses märgib oskust pimesi, kümne sõrmega, õigesti ja väga kiiresti oma mõtteid kirja panna. Paraku pole ma kuulnud, et tänastele lastele ja noortele seda eluvajalikku oskust kuidagimoodi süsteemselt õpetatakse,» rääkis Ilves.

«Et aga tänased lapsed niikuinii just arvuti taga kirjutama ja lugema õpivad, siis võiks ju tippimise tarvis välja töötada spetsiaalsed ja just eesti keelele toetuvad tarkvaraprogrammid,» pakkus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles