Ennustajad pressisid eakalt naiselt välja üle 10 000 euro

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Pensionär Tiina langes eelmisel aastal süsteemse väljapressimise ohvriks, kui mustlastest ennustajad petsid temalt välja 11 500 eurot, kuid politsei sõnul on maagiasse uskumine vaba tahe ja ennustajatele loovutatud raha tagasisaamiseks lootust pole.

Tiina töötab ühes ettevõttes, mille klientideks on keerulise elusaatusega inimesed, kelle igapäevased probleemid kaastundlik ja muretsejatüüpi proua sageli õhtuti koju kaasa võtab ja südames läbi elab. 2010. aasta jõulud olid Tiinale töö juures eriliselt kurnavad, vahendab ERR Uudised ETV saadet «Pealtnägija».

2010. aasta 27. detsembri keskpäevasel ajal sisenesid Tiina tööruumidesse mustlase välimusega naised ja väitsid, et nendel on Tiinale seoses tema töö, tuleviku, pere ja lastega palju halbu asju ennustada. «See tähendab seda, et nad tahtsid minu tasakaalust väljaviimist ja seda nad ka sellel hetkel saavutasid,» märkis Tiina, kelle hinnangul pidi olema mustlasnaistel infot selle kohta, et nad võiksid tema käest saada mingi summa raha.

Naiselt nõuti töö juures iga päev raha

Ilmselt oli see siiski kelmide kõige klassikalisem psühholoogiline mäng tunnetega. Teades, milliste vaevatud inimestega ettevõte tegeleb, valiti välja selle klientidega vahetult kokku puutuv pensionär ning tormati talle oma näitlejameisterlikkuse ja katkematu jutuga lihtsalt peale.

«See oli selline lähenemine, et nad tulid, ründasid mind lausa ja rääkisid. Mina ei saanud seal poolt sõnagi vahele rääkida. /.../ Nad ütlesid, et mu lastel läheb väga halvasti, minu klientidel läheb väga halvasti ja minust rääkimata. Selles mõttes see oli nagu tõeline rünnak, mis kõige jõulisema inimesegi võtab hetkeks tummaks,» kirjeldas Tiina.

Tiinat kordamööda verbaalselt töödelnud mustlasprouadest üks väitis, et on valge maagia esindaja nimega Maria ja ta on kutsutud maailma just selleks, et aidata hädas olevaid inimesi.

«Üks neist pistis mulle piibli pihku, võttis minu käed piibliga enda kätte ja kukkus palvetama niimoodi, et lihtsalt sõnavaling oli. Ja nii see toimus minutit 10, 15 ja siis oli nõudmine, et selle palve hind öeldi summas. /.../ 500 Eesti krooni oli mul kotis ja selle nad krabasid kohe ära ennustuse eest ja väitega, et nemad lähevad selle rahaga Tallinnasse Toompeale vene kiriku juurde, kus nendel on selline altar, kus nad käivad palvetamas nende inimeste eest, kes vajavad nende abi, nende nägemuse kohaselt,» rääkis ootamatuid külalisi uskuma jäänud naine.

Kuna Tiina oli ettesöödetud konksu kergelt alla neelanud, ei jätnud umbes 60-aastased naised teda enam rahule, olles igal tööpäeval jälle Tiina töö juures uute ettepanekute ja rahanõudmistega.

Ennustajate jutt tundus tõsi

«Valge maag» Maria ja tema saatja kleepusid Tiina külge nagu takjad ja juhtisid naise lõpuks rahaautomaadini, kus Tiina justkui hüpnotiseeritult andis mustlannadele kahel järgmisel päeval 5600 krooni ja kolmandal ehk vana-aastaõhtul koguni 12 000 krooni.

«Kui räägitakse sinu lastest, sinu lähedastest, siis see hirm on selline, et kui seda annab rahaga kinni maksta, siis ma läksin seda teed, ehkki ma oma elus ei ole rikas olnud, aga vot see, mis mul oli, selle nad välja meelitasid,» märkis Tiina, lisades, et ennustajate jutt tundus tõsi.

Ligi nädal aega vaimset terrorit ja raha väljapressimist lõppes, kui maagid teatasid uue aasta hakul, et sõidavad Tiina, tema klientide ja pere eest Venemaale Petseri kloostrisse palvetama. Pensionäril tekkis juba lootus, et õudusunenägu on läbi, kuid paraku ta eksis. Ehkki Tiina mustlannadega enam kunagi ei kohtunud, jätkus oluliselt karmim mõjutustegevus nüüd telefoni teel.

«Kui mina sellele, kes minuga suhtles ja ennast valgeks maagiks nimetas, ei kuuletunud, siis tal oli terve meeskond – neid oli kümme numbrit, pluss veel igasugused salastatud numbrid – ,  kes mulle siis kohe pärast seda «ei» ütlemist helistasid, et ma pean kuuletuma ja kõike seda, mida see valge maag minu käest nõuab, ma pean täitma. Kui ma ütlesin näiteks sellele valgele maagile, et mul ei ole talle panna sinna arve peale midagi, siis helistas kohe järgmine, kes oli nagu tugiisikuks temale ja ütles, et see tuleb leida,» kirjeldas Tiina.

Kõned kordusid iga päev või päevaste vahedega sõltumata kellaajast ja kuupäevast. «Kõik olid praktiliselt ühesugused, et tema näiteks palvetas seal terve öö ja talle tuli jälle mingisugune sõnum kuskilt kellegi käest sealt kõrgemalt, et vot nüüd on vaja,» ütles Tiina ja lisas, et mittemaksmise korral pidi tema laste, pere ja klientidega halvasti minema.

Raha said seitse inimest

Raha pidi Tiina kandma mitmetele Eesti pangakontodele, mille omanikeks olid vähemalt seitse erinevat naist ja meest, neist mitmed kannavad seejuures eesti perekonnanime.

Politsei poole Tiina ei pöördunud, kuna arvas, et kõik lõpeb rahulikult, kuid tegelikult kestis väljapressimine aasta. Üks põhjus, miks proua ei julgenud maagide väljapressimisest kellelegi rääkida, oli nõidade jäetud mulje, et nad teavad Tiinast kõike. Šarlatanid olid välja peilinud ta täisnime, netist mobiilinumbri ja mitte ainult.

«Nad teadsid täpselt, kui palju minul on pangas raha. Ühesõnaga, põhikonto tehti tühjaks, mis oli hoiuarvel, mida ma iga päev kasutada ei saanud, kümne korraga ja see oli kopsakas summa – 11 500 eurot,» rääkis Tiina.

Naise manipuleerimine lõppes alles tänavu jaanuaris, kui Tiina poeg kuulis kogemata pealt, kuidas keegi emalt raha nõuab. Tänaseks on kõned lakanud, sest nõial soovitas oma ohver rahule jätta nii Tiina poeg kui ka endine kriminaalpolitseinik Koit Pikaro, kelle firma poole pere abi saamiseks pöördus. 

Politsei juhtunut menetlusse ei võtnud

Esialgu Tiina isegi ei soovinud abi saamiseks politseisse pöörduda. Elu jooksul kümneid kelme ja seejuures ka mustlastest šarlatane türmi saatnud Pikaro oli aga kindlal seisukohal, et politsei peab ohtliku jõugu peatama, sest nii karme meetodeid pole isegi staažikas ekskomissar varem kohanud.

«Esiteks on tegu reaalselt ühe inimese terroriseerimisega enam kui aasta jooksul. Teiseks ongi selliseid ohvreid kindlasti tükk maad rohkem. Ma ei usu, et see oli nüüd ainuke ohver, kellega siin kümmekond mustlast üks aasta niimoodi aega täitsid. Edasi on sellelt proualt ikkagi suurem summa raha välja petetud,» selgitas lus Dicere kaasomanik Pikaro.

Pikaro tegi ära kogu eeltöö. Politseile saadetud avalduses olid reas väljapressijate kaasosaliste ees- ja perenimed, telefonide- ja pangaarvete numbrid, kellele Tiina raha kandis. Jälitaja näitas näpuga ette, et vähemalt lõviosa kelmidest toimetab täiesti vabalt siinsamas Tallinnas. Lisaks, üht neist on varem vähemalt seitse korda karistatud ja teine mustlane pakub kuulutustelehes raha eest ennustamist. Põhimõtteliselt jäi üle vaid hambassepuhujad kinni võtta. Pikaro hinnangul oli tegemist kuriteoga ja politsei oleks pidanud seda menetlema.

Paraku ei pidanud politsei vähemalt ühelt pensionärilt 11 500 eurot välja petnud kelmide püüdmist ja nende kohtu alla andmist vajalikuks. Keelduti isegi uurimise algatamisest.

«Me ei saa inimesele pahaks panna, kui tema maailmakäsitlus on maagiline, ta usub nõidusesse, usub inimeste juttu, kes räägivad talle näiteks kolmanda silma avamisest. Kui ta usub seda ja ta maailmakäsitlus on selline nagu on, mis pole paljudele inimestele mõistetav, siis ta teeb oma otsused oma seisukohtadest lähtuvalt,» rääkis Põhja prefektuuri majanduskuritegude uurija Indrek Kulla. Ta lisas, et ei ole kuritegu, kui keegi käib needuse mahavõtmise eest välja raha.

Pikaro kaebas politseinike otsuse peale nii ringkonna- kui ka riigiprokuratuuri, ent tulutult. Mingit kasu polnud sellestki, et ekskomissar otsis välja kohtupraktika, kus kohus on mustlastest šarlatane sarnaste kelmuste eest varem karistanud.

Pikaro hinnangul hakkavad mustlased veel rohkem ennast niimoodi karistamatult tundma, aga muret teeb talle ka see, mida Tiina ja tema tuttavad loost mõistavad või aru saavad. «Nad pöörduvad kõige paremas usus politsei poole ja neile öeldakse, et äärmisel juhul võivad mustlased olla teie kulul alusetult rikastunud ja pöörduge tsiviilhagiga kohtusse. Ma arvan, et proua pettumus on võrdlemisi suur ja täiesti õigustatult,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles