Milleks kuluvad suured lotovõidud

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Loto nõuniku Evi Kitse sõnul tahavad paljud oma võitu saladuses hoida, et sõpradest-sugulastest mitte ilma jääda ja kadedust tekitada.
Eesti Loto nõuniku Evi Kitse sõnul tahavad paljud oma võitu saladuses hoida, et sõpradest-sugulastest mitte ilma jääda ja kadedust tekitada. Foto: Toomas Huik / Postimees

Aastaid Eesti Lotos võite vormistanud Evi Kits on näinud igasuguseid lotovõitjaid, nii kolme miljoni kroonise võidu väiksuse üle nurisejat kui naist, kelle eluraskustesse sattunud poja lotovõit aitas matusteks võetud laene tasuda.

Viis aastat tagasi tuli Eesti Lotosse 18 000 krooni suurust võitu vormistama mees, kes palus selle kanda oma ema arvele. Kuna kontonumbri vea tõttu ülekanne ei õnnestunud, siis püüdis lotovõitu vormistanud Evi Kits mehega ühendust saada. Lotovõitja telefon ei vastanud ning naine otsustas minna meest kodust otsima.

«Avalduse järgi elas ta Männiku tee sotsiaalmajades ja kuna ma elan ise Valdeku tänaval, siis läksin ühel õhtul teda otsima,» meenutas Kits. Ühelt maja juures kohatud lotovõitja naabrilt sai naine teada, et elu hammasrataste vahele jäänud mees oli paar nädalat tagasi keldris asuvas elamises toimunud põlengus surma saanud.

Kuidagi õnnestus Evil Kitsel leida hukkunud mehe ema telefoninumber. Selgus, et mees polnud emale lotovõidust midagi rääkinud. «Ma ei unusta iial, kuidas see eakas ema koos oma õega tulid kolm nelki peos võitu vormistama,» rääkis Kits. Kuna vanaproua oli poja matuseks pidanud raha laenama, siis kulus poja lotovõit nende võlgade tasumiseks.

Kolm miljonit krooni on liiga vähe

Viking lotoga üle kolme miljoni krooni võitnud vanem mees polnud aga kuidagi oma võidu suurusega rahul. «Enamuse siin viibimise ajast ta kurtis, et nüüd ta ei võida kunagi suurt summat, sest väikse summa ta juba sai,» meenutas Kits. Ka mehe viimased sõnad lotofirmast lahkudes olid, et summa on liiga väike.

Aastaid-aastaid tagasi kinnitas aga üks lotovõitja Evi Kitsele, et tema võitis tänu kõrgemalt poolt saadud näpunäidetele. Võidusumma eest lubas mees korraldada teismelise poja klassile ekskursiooni ning kinnitas, et lotot ta rohkem ei mängi, sest kõrgemalt poolt anti teada, et ahneks ei maksa minna.

Paar lotovõitjat on osa võidusummast kulutanud heategevuseks. Alles hiljuti lubas üks võitja toetada kahte kõrgkooli, kus ta ise õppejõud on olnud. Kui aga käimas oli lastele kõrvaimplantaatide soetamise kampaania, siis palus üks õnneliku käega inimene lotofirmal osa võidust kanda vastavasse fondi. Summa oli nii suur, et tänu sellele sai üks laps kuuljaks.

Lotovõitu vormistanute seas on Kitse sõnul nii neid, kelle puhul on kohe aru saada, et võidust pole sellele perele rõõmu kauaks, aga ka neid, kes täpselt teavad, kuhu raha kulutada ja seda tuulde ei lase. «Õnneks neid viimaseid on ikka rohkem,» tunnistas Kits.

Võit kulub võlgade tasumiseks

Viimasel ajal tunnistavad paljud lotovõitjad, et võiduraha kulub laenude ja liisingute tasumiseks. «Mitmed on siin pisaraid valanud, et pank hakkab välja tõstma, sest võlad on nii suured, aga tööd enam pole,» rääkis naine. Aga lotovõiduga on plaanis aidata ka lähedasi.

Kitse sõnul lubas mitte väga ammu lotovõidu saanud mees, et esmalt maksab ära oma õnnetult surma saanud venna eluasemelaenu, sest vennanaist ja lapsi ähvardas elamisest väljatõstmine.

Lotovõidu saanud vene rahvusest noormees aga plaanis tasuda oma õdede-vendade laenud ning kinkida emale sünnipäevaks reisi Venemaale tema kunagisse kodukohta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles