Afgaane ärritab tsiviliste tapnud USA sõduri viimine Kuveiti

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Leon Panetta (vasakul) tänasel kohtumisel Afganistani presidendi Hamid Karzaiga.
USA kaitseminister Leon Panetta (vasakul) tänasel kohtumisel Afganistani presidendi Hamid Karzaiga. Foto: SCANPIX

Afganistani parlamendisaadikuid vihastas pühapäevase veresauna korraldanud USA sõduri toimetamine riigist välja Kuveiti.

Nende arvates ei tohiks Afganistan allkirjastada strateegilise partnerluse lepingus Washingtoniga, kui kahtlustatava üle ei saa pidada kohut Afganistanis, vahendas AP.

NATO oli varem teatanud üksnes sõduri minema toimetamisest. Üks USA ametnik aga, kes oma nime avalikustada ei soovinud, kinnitas mehe viimist Kuveiti, vahendas Reuters.

38-aastane vanemseersant, kelle nime pole avalikustatud, lasi 11. märtsil Kandaharis maha 16 külaelanikku. Tema ohvrite seas oli üheksa last ja kolm naist.

Ameeriklased lennutasid mehe Afganistanist minema eile õhtul, kinnitas USA ametnik. Sõjaväe teatel ei välista see kohtuliku arutelu võimalust Afganistanis.

See aga ei rahustanud afgaane. Veresaun on suurendanud läänevastaseid väljaastumisi. Täna avaldas Kandaharis meelt tuhat inimest, kes nõudsid Ühendriikidelt vastutuse võtmist.

USA kaitseminister Leon Panetta, kes viibib kahe riigi suhete silumise eesmärgil Afganistanis, kohtus täna president Hamid Karzaiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles