Keskerakonna aukohus tegi Vakra ja Laaneti asjus otsuse

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigkogu liikmed Kalle Laanet ja Rainer Vakra käisid 13. märtsil Keskerakonna aukohtu ees aru andmas.
Riigkogu liikmed Kalle Laanet ja Rainer Vakra käisid 13. märtsil Keskerakonna aukohtu ees aru andmas. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna aukohtu esimehe Kalle Klandorfi kinnitusel on teisipäeval kogunenud erakonna aukohus oma otsuse riigikogu liikmete Kalle Laaneti ja Rainer Vakra suhtes langetanud, kuid seda ei saa enne korrektset vormistamist avalikustada. Otsus langetati ka võõraid e-kirju omanud Priit Toobali suhtes.

«Aukohus on oma ettepanekud otsustanud ja see kuulub nüüd vormistamisele, aga ettepanekuid ei saa mina öelda,» sõnas Keskerakonna aukohtu esimees Kalle Klandorf. Ta lisas, et aukohtu tehtud ettepanekuid saab avalikustada vaid erakonna juhatus, kelleni aukohtu otsus jõuab kas selle nädala lõpus või uue nädala alguses.

«Kohus lõpetas maadevahetuse protsessi ja otsus tuleb jaanipäevaks. Mul on sama seis, aga ma ei saa kuid võtta, ma saan kaks päeva võtta, et teha need määrused korrektselt ära,» tõdes poliitik. Klandorfi sõnul lindistati aukohtu koosoleku ajal seal toimunud vestlusi ning sellest teavitati ka aukohtus olnuid. «Me kuulame need ära, et teha õige ja korrektne protokoll. Me peame ikkagi täpselt pabereid täitma. Mida ma siin kellelegi ütlen,» selgitas Klandorf.

Eile uuris erakonna juhatuse liige Ain Seppik Klandorfi käest, millised on aukohtu ettepanekud juhatusele, kuid aukohtu esimees keeldus neid ütlemast. «Ma ütlen kõigile ühekorraga, ma ei hakka ju Seppikule eraldi ütlema, sest siis ma peaksin kõigile teistele 14 liikmele ka ütlema, aga teised millegipärast pole pöördunud minu poole,» rääkis ja Klandorf ja küsis retooriliselt: «Miks ma peaksin Seppikut eelistama?» Ta kinnitas, et aukohtu otsuse avalikustamist keelab erakonna põhimäärus ning seda võib teha vaid juhatus.

Klandorfi sõnul paneb ta reedel posti aukohtu otsused, mis saadetakse Kalle Laanetile, Rainer Vakrale, Kadri Simsonile (riigikogu keskfraktsiooni juht), Priit Toobalile ning erakonna juhatusele.   «Las siis nemad (juhatus -toim) ütlevad, see on põhimääruse järgi nende asi öelda,» rõhutas poliitik.

Võõraste e-kirjade võtmises kahtlustatav Ivor Onksionil aukohtult kirja loota pole, sest Klandorfi sõnul ei taha ta enam erakonnaga suhelda. Varem oli Onksion teatanud ka erakonnast lahkumisest.

Küsimusele, kas aukohtu otsuse langetamine oli keeruline, vastas Klandorf, et kõik otsused on keerulised, kuna arutada tuleb erakonna jaoks olulisi asju ning protsesse, mis on kaua kestnud.

«Me istusime kolm tundi maas, need olid põhilised asjad, mida me arutasime,» sõnas Klandorf.

Keskerakonna aukohus arutas teisipäeval ühe erakonnaliikme pöördumist, milles palub kaaluda Keskerakonna siseopositsiooni liikmete Kalle Laaneti ja Rainer Vakra sobivust erakonna liikmeks. Aukohtu  ettepanek tuleb omakorda 19. märtsil arutusele Keskerakonna juhatuses.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles