Europarlament: Hollandi valitsus peaks Vabaduspartei veebilehe hukka mõistma

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduspartei juht Geert Wilders .
Vabaduspartei juht Geert Wilders . Foto: SCANPIX

Täna vastu võetud Euroopa Parlamendi resolutsioon rõhutab, et Hollandi valitsus peaks mõistma hukka Hollandi Vabaduspartei veebilehe, mis kutsub avalikult üles esitama kaebusi Kesk- ja Ida-Euroopa riikidest pärit Euroopa Liidu kodanike peale ning õhutab diskrimineerimist.

Resolutsioonis, mis võeti vastu käetõstmisega, kutsuvad saadikud Madalmaade ametivõime üles selgitama välja, kas algatus - postitada kaebusi Hollandis elavate Kesk- ja Ida-Euroopa riikidest pärit Euroopa Liidu kodanike peale - on põhjustanud vihkamisele ja diskrimineerimisele õhutamist.

Samuti nõutakse resolutsioonis, et Euroopa Liidu liikmesriikide valitsused mõistaksid algatuse ametlikult hukka, kuna see kahjustab EL liikmesriikidest pärit töötajate õigusi.

Saadikud taunivad Hollandi Vabaduspartei loodud veebisaiti, kuna see on vastuolus selliste Euroopa põhiväärtustega nagu inimväärikus, vabadus, võrdõiguslikkus, õigusriigi põhimõtted ja inimõiguste austamine ning kujutab endast pahatahtlikku algatust, mille eesmärk on lõhestada ühiskonda ning lõigata poliitilist kasu.

Parlament kutsub Hollandi peaminister Mark Ruttet tungivalt üles pahatahtlikku algatust hukka mõistma ning end sellest distantseerima. Saadikute arvates ei tohi Madalmaade valitsus Vabaduspartei ELi põhiväärtustega vastuolus oleva poliitika suhtes silma kinni ei pigistada.

Parlament toonitab, et ELiga 2004. ja 2007. aastal ühinenud riikidest pärit töötajad on liikmesriikide majandust positiivselt mõjutanud ning on andnud märkimisväärse panuse ELi püsivasse majanduskasvu.

Saadikud rõhutavad, et Hollandi Vabaduspartei veebilehe on mõistnud hukka paljud kodanikud, erakonnad, meedia, tööandjad ja vabakondade juhid, kes on vastutegevusena käivitanud näiteks sellise veebilehe, kuhu hollandlased saavad kirjutada oma positiivsetest kogemustest Poolast pärit inimestega.

Euroopa Parlament kutsub Euroopa Komisjoni ja nõukogu üles tegema kõik võimaliku, et peatada selliste ksenofoobsete hoiakute levik, nagu on väljendatud sellel veebisaidil, ning tagada rassismi ja ksenofoobiat käsitleva raamotsuse tulemuslik rakendamine kõigis liikmesriikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles