Pevkur: osaliselt töövõimetuks tunnistatud inimesed tuleb tööturule tagasi tuua

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur.
Hanno Pevkur. Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et valitsuskabinet alustas arutelu tööõnnetuse ja kutsehaiguskindlustuse süsteemi loomise üle. Selle üheks osaks on plaan osaliselt töövõime kaotanud inimesed tööturule tagasi tuua.

Istungil arutati poliitikauuringute keskuse Praxis mullu sügisel valminud analüüsi sotsiaalkindlustussüsteemi jätkusuutlikkuse kohta, mis Eestile head ei ennusta. Kui süsteemi ei muudeta, tõusevad töövõimetuspensionide kulud riigieelarves lähiaastatel pea kolmandiku võrra.

«Ma usun, et nii opositsioon kui ka koalitsioon on nõus, et tööõnnetused ja kutsehaigused on vaja ära kindlustada,» ütles Pevkur täna Vikerraadio saates «Uudis+».

Minister pidas oluliseks, et töövõimetuse kindlustamise mehhanisme ja võimalusi inimeste tööturule naasmiseks tuleks menetleda üheskoos. «Kui meil (sotsiaalministeeriumil - toim.) õnnestub järgmisel nädalal saada valitsuselt sellele ideele põhimõtteline heakskiit, siis on vaja eelnõu kokku kirjutada ja aasta jooksul saab valitsus seda menetlema hakata,» ütles Pevkur.

Samas on tõenäoline, et tööõnnetuskindlustuse süsteemi loomisega kujundatakse ümber ka paljud teised praeguse sotsiaalkindlustussüsteemi alused.

«Valitsuse suund on selgelt see, et inimestele suunatud aktiivsete meetmete maht peab suurenema ja peame tegutsema aktiivselt, et tuua tööle tagasi inimesed, kes oleksid võimelised tööd tegema,» ütles Pevkur.

Sotsiaalkindlustussüsteemi arutelu jätkub järgmisel nädalal, ühtegi ettepanekut ministeeriumil veel ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles