Õiguskantsler: omavalitsus kaevaku riik kohtusse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Õiguskantsler Indrek Tederi soovitab riigi kohtusse kaevata omavalitsustel, kelle arvates on riik pannud neile liigse kohustuse, sundides tegelema eakatele pensioni kättetoimetamisega.


Kohalikul omavalitsusel on kohustus täita seadust ja leida võimalus, kuidas isikutele nende pensionid ja toetused välja maksta, teatas õiguskantsler Indrek Teder, vastates riigikogu liikme Karel Rüütli kirjalikule küsimusele.

Juhul, kui omavalitsus leiab, et talle seadusega pandud kohustused seoses pensionide kättetoimetamisega on vastuolus kohaliku omavalitsuse põhiseaduslike tagatistega, on omavalitsusel õigus pöörduda riigikohtu poole taotlusega tunnistada vastavad sätted põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks.

Õiguskantsler toonitab, et see ei võta aga omavalitsuselt vaidluse kestel kohustust raha väljamaksmiseks nendele isikutele, kes on oma pensioni või puuetega inimeste sotsiaaltoetuse palunud kohaliku omavalitsuse arvele kanda.

Kuna uus pensionide ja toetuste maksmise kord puudutab omavalitsusi erinevalt, siis ei pea õiguskantsler tõhusaks enda võimalusi hinnata abstraktselt kohalike omavalitsuste põhiseaduslike tagatiste riive proportsionaalsust.

Lisaks ei ole õiguskantsleri menetluse eesmärgiks dubleerida olemasolevaid ja efektiivsemaid õiguskaitsevahendeid.

Kohalikele omavalitsustele on antud õigus pöörduda oma põhiseaduslike tagatiste kaitseks riigikohtusse ja see on Tederi hinnangul antud juhul kõige efektiivsem õiguskaitsevahend kohaliku omavalitsuse jaoks, kes leiab, et tema põhiseaduslikke tagatisi on rikutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles