Aukohus soovitab Laaneti Keskerakonnast välja visata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigkogu liikmed Kalle Laanet ja Rainer Vakra käisid 13. märtsil Keskerakonna aukohtu ees aru andmas.
Riigkogu liikmed Kalle Laanet ja Rainer Vakra käisid 13. märtsil Keskerakonna aukohtu ees aru andmas. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna juhatuse liikme Ain Seppiku sõnul on juhatuseni jõudnud aukohtu hinnangud ja soovitused Rainer Vakra ja Kalle Laaneti ning Priit Toobali kaasustes.

Seppik ütles reedel BNSile, et enne kui juhatus pole dokumente läbi vaadanud ja nende sisu arutanud, ta lähemaid kommentaare ei anna ning aukohtu soovituste sisu ei tutvusta.

«Need on juhatusele mõeldud dokumendid, juhatus arutab esmalt ära, siis räägime. Aga väga naljakad dokumendid on need minule kui juristile. Kuidagi see koostamise kultuur ja arusaamad on nii erinevad, aga rohkem ma ei tahaks kommenteerida,» sõnas Seppik.

Keskerakonna aukohtu otsus jõudis eile juhatuse liikmeteni ja Postimehe andmetel soovitab selles üks punkt riigikogu liige Kalle Laanet erakonnast välja heita.

Keskerakonna aukohtu esimehe Kalle Klandorfi sõnul on aukohus kahes asjas teinud kokku 19 ettepanekut, millest osa puudutab ka konkreetseid isikuid. Postimehe andmetel on ütleb just 19. ettepanek, et Laanet tuleb välja heita. Keskerakonna juhatus koguneb esmaspäeval.

Kalle Laanet jäi täna kättesaamatuks, kuid riigikogu liige Rainer Vakra, keda kriitika eest samuti erakonnast väljaviskamine ähvardab, ütles, et ka tema sai e-kirja. Millised on aukohtu otsused erakonna kriitikute suhtes, asjaosalised ei tea, vahendas ERR Uudised.

Vakra kinnitusel ei ole ta aukohtu arvamust saanud, küll aga on ta saanud kutse tulla esmaspäeval erakonna juhatusse, kus hakatakse aukohtu arvamust arutama.

Keskerakonna aukohtu esimehe Kalle Klandorfi sõnul on erakonna aukohus kahes asjas teinud kokku 19 ettepanekut, millest osad puudutavad ka konkreetseid isikuid. Keskerakonna juhatus arutab aukohtu hinnanguid Kalle Laaneti ja Rainer Vakra tegevuse osas järgmisel esmaspäeval.

Vakra ja samuti riigikokku kuuluv Kalle Laanet said kutse tulla Keskerakonna aukohtu ette esmaspäeval. Küsimusele, mida erakond oma kahele liikmele ette heidab, sõnas Vakra, et tema arusaama kohaselt on põhjus «eriarvamustes, mis puudutavad erakonna juhtimist ning eetikaküsimusi».

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed Laanet ja Vakra on viimasel ajal avalikult ja korduvalt kritiseerinud mitmesse skandaali sattunud Keskerakonna juhtimisstiili. Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles 3. märtsil toimunud Keskerakonna volikogul, et Kalle Laanet ja Rainer Vakra on läinud Keskerakonna sisetülides selgelt üle piiri.

Kaitsepolitsei leidis tänavu jaanuari alguses läbiotsimise käigus Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali tööruumidest üle 400 leheküje Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhi Hannes Rummu väljatrükitud e-kirjadega. Vastutuse kirjavahetuse sattumise eest Toobali juurde võttis endine sotsiaaldemokraat ja praegune keskerakondlane Ivor Onksion, kes enda sõnul pakkus kirju avaldamiseks ajalehes Kesknädal.

Keskerakonna põhikirja järgi on aukohtu eesmärk anda õiglane hinnang erakonna liikme võimalikule ebaeetilisele või poliitiliselt väärale käitumisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles