Kunnas: Afganistanis võib võimu haarata Taliban

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talibani võitlejad.
Talibani võitlejad. Foto: SCANPIX

Kui Afganistanis ei suudeta enne USA aktiivse sõjategevuse lõppu aastal 2014 tugevat valitsust luua, võib erukolonelleitnant Leo Kunnase sõnul haarata võimu riigis Taliban.

«Ma olen Afganistani operatsiooni tuleviku pärast mures, kui ameeriklased kavatsevad seal 2014. aastal aktiivse sõjategevuse lõpetada, siis tekib see oht, et Taliban võib saavutada seal ülemvõimu,» ütles Kunnas ERR Uudistele.

«Kui Nõukogude väed lahkusid Afganistanist, siis Najibullah valitsus kestis seal kolm aastat, sama oli Vietnamis, kui ameeriklased seal 1972. aastal sõjategevuse lõpetasid, siis see valitsus, keda nad toetasid, kestis kolm aastat,» tõi ta ajaloost näiteid.

Kunnas näeb Afganistani operatsiooni raskuskeset tugevas ja usaldusväärses Afganistani valitsuses, tema sõnul ei paista hetkel Afganistanis ühtegi sellist poliitilist jõudu, mis võiks pakkuda alternatiivi Hamid Karzai valitsusele ja samas tugevalt vastu seista Talibanile.

USA ja Afganistani ning Afganistani rahva suhete halvenemisele mõjus kui tulle valatud õli ka hiljutine USA sõduri korraldatud veresaaun Kandaharis, lisaks mõjus negatiivselt USA otsus sõjakurjategija Afganistanist ära viia. Kunnas selgitas seda asjaoluga, et ameeriklased ei anna oma kodanikke kunagi mingisuguse rahvusvahelise õigusmõistmise alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles